default-header
HomeNieuws“Hartpatiënt krijgt vaak te zware bloedverdunners”

“Hartpatiënt krijgt vaak te zware bloedverdunners”

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 11 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Soms krijgen hartpatiënten te zware bloedverdunners. Ze kunnen met minder zware af, bleek uit een publicatie in het Dagblad van het Noorden. Uit onderzoek onder leiding van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein samen met ondermeer het UMC Groningen blijkt dat sommige hartpatiënten met minder zware bloedverdunners geholpen kunnen worden, maar daar is wel een genetische test voor nodig.

Bloedingen voorkomen

Na een hartaanval krijgen veel patiënten voor de zekerheid zware bloedverdunners, met alle bijwerkingen zoals inwendige bloedingen van dien. Dat hoeft niet altijd. Een test met een eenvoudig wattenstaafje kan dat voorkomen, aldus het onderzoek.

Meten is weten

Er bestaan immers ook lichtere bloedverdunners met minder bijwerkingen. Bij een op drie patiënten werken die echter niet in verband met erfelijke afwijkingen. Je wilt dus als cardioloog graag snel weten of jouw patiënt een erfelijke afwijking heeft, want als dat niet zo is kun je de patiënt een lichtere bloedverdunner geven.

Binnen één uur

Met het wattenstaafje wordt speeksel van de patiënt afgenomen en onderzocht of deze een erfelijke afwijking heeft. Binnen één uur is de uitslag bekend. Dan kan de cardioloog de patiënt het meest geschikte medicijn geven. Met de nieuwe aanpak kunnen veel bloedingen voorkomen worden, aldus de onderzoekers.

Pluimpje

De Nederlandse onderzoekers mogen best trots zijn: het gaat om het eerste onderzoek wereldwijd naar een op maat gesneden keuze voor bloedverdunners na een hartinfarct. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Voor meer artikelen klik hier