Hartpatiënten: wees alert op Coronavirus!

Er is geen reden om bang te zijn, maar hartpatiënten moeten wel alert zijn op het Coronavirus. Dat zegt cardioloog Leonard Hofstra in de Telegraaf. Hij wijst erop dat zo’n 40 procent van de in Wuhan (China) opgenomen patiënten hart- en vaatziektes hebben en complicaties krijgen als ze het virus oplopen. 

Het virus wordt verspreid via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Die komen in de lucht terecht door hoesten of niezen. Als je die inademt kun je besmet raken. Mensen met hartfalen kunnen de extra inspanning die het gevolg is van koorts door de ziekte, niet altijd aan. “Patiënten met een vernauwing in de kransslagader kunnen ook onstabieler worden door een virusinfectie, leidend tot een hartinfarct”, aldus Hofstra in de Telegraaf. “Uit publicatie van the American College of Cardiology komt naar voren dat een aantal mensen een ontsteking van de hartspier, myocarditis, kunnen krijgen door het coronavirus.”

Maatregelen
Eet niet van elkaars bord, drink niet uit elkaars beker en raak elkaar niet aan om overdracht van het virus te voorkomen, zegt Hofstra. Was je handen goed. Een goede hygiëne is heel belangrijk! Mijdt plekken waar veel mensen zijn. Nies en hoest niet in je handen, maar in de elleboogplooi. 

Bel de huisarts als je je grieperig voelt. De Duitse autoriteiten vragen mensen niet naar de dokter toe te gaan, maar hem of haar te bellen. Dat vermindert het risico op verspreiding. De dokter weet wat te doen en neemt contact op met de GGD. De GGD onderzoekt vervolgens of je besmet bent. 

Reacties (18)

 • afbeelding van Rijn Borgwat
  Rijn Borgwat ( )

  Goed dat jullie "waarschuwen", alleen kan/wil/ga ik mijn leven niet echt veranderen en me ongerust maken heeft ook geen zin, dus...........................we wachten het rustig af.

  Vriendelijke groet van
  mij

  feb 27, 2020
 • afbeelding van Arie Domselaar
  Arie Domselaar ( )

  Morgen moet ik een longfunctietest ondergaan. Eigenlijk durf ik niet zo i.v.m. besmetting via het apparaat.
  Ik stel hem liever uit tot dat alles weer rustig is. Overdrijf ik nu?

  feb 27, 2020
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Je overdrijft niet vind ik. Gewoon voorzichtig zijn en over het apparaat hoef je je eigen niet druk te maken.
  Ik neem aan dat dit in het ziekenhuis gebeurt dan zou ik van te voren maar even over bellen.

  feb 27, 2020
 • afbeelding van Van Der Cruyssen
  Van Der Cruyssen ( )

  Beste,
  Ik ben een hartpatiënt. Heb een mechanische hartklep na een endocardities.
  Wij zouden 13 maart op vakantie gaan naar Tenerife.
  Iedereen zegt dat ik niet mag gaan.
  Maar moet ik echt die reis annuleren?
  Alvast bedankt.
  Mvg Yvette

  feb 27, 2020
 • afbeelding van M.V.
  M.V. ( )

  Wat vervelend voor je van die spanning die er nu op je vakantie ligt. Wat zegt je huisarts / je cardioloog? Ik heb zelf ook een mechanische hartklep. Ik heb van mijn hartchirurg begrepen dat virussen i.p. niet gevaarlijk zijn voor je klep, wel bacteriën (die je misschien dan wel weer makkelijker oploopt als je heel ziek bent). Tja ik zou me toch vooral door de medici laten adviseren, niet zozeer door anderen... Sterkte ermee!

  feb 27, 2020
 • afbeelding van Kees Schalk
  Kees Schalk ( )

  als het voor jezelf niet goed voelt .. niet gaan .. wat maak het uit wat anderen zeggen ??

  feb 27, 2020
 • afbeelding van A.guzeltas
  A.guzeltas ( )

  Ik heb 5 maart in een heel groot ziekenhuis een afspraak met cardioloog
  Is het verstandig om dit uit te stellen?

  feb 28, 2020
 • afbeelding van Jojo
  Jojo ( )

  Geld dit voor alle hartpatienten; dus ook als je last heb van SVT?

  feb 28, 2020
 • afbeelding van g
  g ( )

  hallo, ons zoontje heeft kawasaki, is het voor hem dan gevaarlijker dan voor iemand anders? aangezien zijn kransslagader aangetast is.

  mrt 10, 2020
 • afbeelding van johny
  johny ( )

  Mijn zoontje is 9 jaar en gelijk na de geboorte heeft hij een hartoperatie gedaan en daardoor heeft hij in de loop van jaren ook last van van nieren gehad! gelukkig gebruikt hij momenteel geen medicijnen!
  !! mijn vraag mag mijn zoontje naar school? aangezien hij een hart en nier patiënt is? ik zie heel veel berichten dat patiënten met hart problemen last krijgen van hun hart zodra ze corona virus hebben! en dat ze niet in de drukke omgeving moeten zijn.

  mrt 11, 2020
 • afbeelding van Delilah
  Delilah ( )

  Ik zie dat ik niet alleen ben met vragen als je hart patiënt bent :-)

  Ik heb zaterdag een etentje met familie uit Drenthe/Amsterdam, zo'n 20 mensen. En een klein dochtertje die natuurlijk uitgebreid moet knuffelen met opa en oma enz. Dus als ik afstand hou prima, dat zou ik wel aandurven, maar stel dat het virus daar ergens zwerft dan nemen we het ws mee naar huis via de peuter. Dus ik weet niet of dit zo verstandig is... wat te doen?
  Als ik zeg er wordt niet geknuffeld dan vinden opa oma daar vast wat van ..
  Gr D.

  mrt 12, 2020
 • afbeelding van Aat
  Aat ( )

  Ik heb de afgelopen 15 jaar 2 hartinfarcten en verschillende by-pass operaties ondergaan en ongeveer 15 x gedotterd. De laatste x vorig jaar. Ik werk op een basisschool met 700 kinderen. Blijven werken of beter thuisblijven!

  mrt 12, 2020
 • afbeelding van Annie Faber
  Annie Faber ( )

  Ik heb een mechanisch hartklep.
  Ben ik ook vatbaarder als mijn man boodschappen doet?

  mrt 18, 2020
 • afbeelding van Mark spelt
  Mark spelt ( )

  Mijn moeder heeft een hartspier ziekte en heeft een pacemaker ze is 56 jaar oud. Hoeveel risico loopt ze en is ze in levensgevaar met het huidige corona

  mrt 21, 2020
 • afbeelding van Davelaar
  Davelaar ( )

  Als je partner hartpatiënt en COPD patiënt is en je kan niet thuiswerken, moet je toch reizen naar je werk als je partner moeite ermee heeft dat je haar dan kan besmetten met Corona virus?

  mrt 23, 2020
 • afbeelding van Jan Bosters
  Jan Bosters ( )

  Beste Ik heb in nov 2018 2 hartinfarcten gehad daarna 3 stents geplaats ik ben nu thuis na een lichte griep maar na 6 april willen ze dat ik weer ga werken .Ik ben grond werker in de weg en water bouw en kom div mensen in aanraking is het verstandig om te gaan werken ik slik nog steeds 7 medicijnen per dag voor mijn hart
  wacht op U antwoord mvg Jan Bosters

  mrt 28, 2020
 • afbeelding van Eveline
  Eveline ( )

  Op 18/03 had ik normaal gezien een afspraak voor het inplannen van een aortahartklepoperatie. Alle nodige onderzoeken waren achter de rug en er moest dus enkel een datum geprikt worden. Echter door het coronavirus werd de afspraak geannuleerd en uitgesteld tot ? Ik begrijp dit echt wel, maar ik begin me wel zorgen te maken. Wat als het virus me te pakken krijgt. Ben ik een vogel voor de kat? Buiten het hartlek is men hart in orde - het is met andere woorden niet uitgezet.

  apr 02, 2020
 • afbeelding van Gerhard
  Gerhard ( )

  Hetzelfde probleem als bij Eveline. De diagnose klepvernauwing en 'aortaklepvervanging noodzakelijk' werd al begin december 2019 gesteld, na ernstige klachten een maand eerder. De laatste afspraak met de cardioloog en dus ook de operatie werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ik voel me bepaald niet goed. De cardioloog bereiken is onmogelijkt. Nadere informatie heb ik niet gekregen. Nergens kan ik betrouwbare informatie vinden over de risico's. Begrip voor onze angsten, noch voor de daarmee gepaard gaande klachten, zoals hartkloppingen en slapeloosheid, waardoor de toestand extra verslechterd, is er blijkbaar niet. Ik heb de indruk dat we tot een vergeten groep zijn gaan behoren.
  Misschien moeten juridische stappen worden ondernomen, ware het niet dat de gehele juridische infrastructuur op een laag pitje is gezet.

  apr 03, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.