cholesterol schandaal, Hartpatienten Nederland

Hartpatiënten Nederland informeert politiek Den Haag over cholesterol schandaal

Hartpatiënten Nederland maakt zich grote zorgen over het pushen van een nieuw zinloos en vooral peperduur medicijn voor LDL-cholesterolverlaging. Dat medicijn jaagt de samenleving voor miljarden op extra kosten en levert alleen profijt op voor de producent van het geneesmiddel. Hartpatiënten Nederland heeft de vaste Kamercommissie voor de Volksgezondheid, Welzijn en Sport om ingrijpen gevraagd.

Korte samenvatting:

Hartpatiënten Nederland heeft bij de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid aan de bel getrokken over het pushen van een nieuw geneesmiddel. Hartpatiënten Nederland wil dat de nieuwe cholesterolverlager die  ingespoten dient te  worden, niet wordt voorgeschreven.  Een groot onderzoek (Fourier-studie) heeft inmiddels uitgewezen dat je er geen dag langer door leeft en de veiligheid op langere termijn is nog volstrekt ongewis. Bovendien is het nieuwe middel (een PCSK-9-remmer) peperduur en jaagt het Nederland voor miljarden op kosten. Hoe push je zo’n nieuw geneesmiddel? Gewoon, door een truc uit te halen: de streefwaarde van LDL-cholesterol verlagen van het toch al discutabele 2,5 naar 1,8 mmol/l. Een streefwaarde die vrijwel alleen met het nieuwe, in te spuiten middel gehaald kan  worden. En zie daar: de richtlijncommissie van artsen laat de oren hangen naar de belangen van de farmaceutische industrie, en heeft de streefwaarde van LDL-cholesterol verlaagd van 2,5 naar 1,8 mmol/l. Dit onder het misleidende en mogelijk zelfs schadelijke motto: hoe lager hoe beter. Een streefwaarde waarvan inmiddels is aangetoond dat het geen effect op overlijden heeft en waarvan de  veiligheid op lange termijn onbekend  is. Een streefwaarde die uitsluitend bedoeld lijkt om de omzet van de nieuwe LDL-cholesterolverlager te verhogen.
 

Vervolg persbericht:

Een commissie van huisartsen, cardiologen en internisten heeft een nieuwe richtlijn opgesteld met streefwaarden. Daarbij is de streefwaarde van LDL-c in ons bloed verlaagd van 2,5 naar 1,8 mmol/l. Een waarde die vrijwel niet gehaald kan worden met de gangbare (orale) cholesterolverlagers. En simsalabim, de farmaceutische industrie had ,,toevallig’’ al een nieuw middel op de plank liggen, dat ingespoten moet worden. De veiligheid en werkzaamheid van dit middel worden wereldwijd betwijfeld. 
 
Huisarts Hans van der Linde wees er deze week op dat in de richtlijncommissie  twaalf specialisten zitten, van wie er maar liefst zeven hartelijke contacten zouden hebben met de farmaceutische industrie. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, is onze conclusie.
 
De nieuwe richtlijn houdt in, dat in Nederland zogenoemde PCSK-9-remmers zoals bijvoorbeeld Repatha binnenkort massaal gaan worden voorgeschreven. En dat terwijl diverse  internationale  studies (IDEAL, FOURIER, IMPROVE-IT) hebben aangetoond dat een  sterke LDL-verlaging veel bijwerkingen geeft en geen verbetering op het gebied van sterfte.  Je leeft er geen dag langer door en Nederland wordt onnodig op kosten gejaagd.
 
Van der Linde constateert dat streven naar een sterke LDL-cholesterolverlaging niet zinvol is. In 2013 zijn ze er in de VS al vanaf  gestapt omdat het  een onbruikbare maat voor behandeling is.
 
Helaas hebben  sommige artsen conflicterende belangen: dat van de patiënt en dat van de farmaceutische industrie. Het nieuwe devies wordt nu: hoe lager LDL, hoe beter. Onzin!
 
In werkelijkheid worden PCSK-9-remmers in de markt gebracht omdat de patenten van veel al langer bestaande cholesterolverlagers verlopen. Om nog meer geld te verdienen is nu dus ook de streefwaarde verlaagd naar 1,8. Een streefwaarde die bijna onhaalbaar is – en lage LDL-waarden zijn  op lange termijn mogelijk gevaarlijk. Overigens, zowel voor de streefwaarde van 1,8 als de huidige richtlijn van 2,5 bestaat geen begin van bewijs, aldus Van der Linde. Het lijkt er dus sterk op, dat deze normen alleen in het belang van de farmaceutische industrie  worden ingevoerd.
 
 
 
 
 
 
 
 

Reacties (32)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Het echte schandaal is m.i. dat überhaupt nog cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven worden.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van klaas pieters
  klaas pieters ( )

  Ja en nu dan....
  Weer en grote groep (incl ik zelf) die hier ergonzeker van word !! Want wat als je dus je behandelend arts niet kan
  " vertrouwen" ???

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Claudia
  Claudia ( )

  Mijn cholesterol is zonder deze injecties 9.5 en nu met injecties 6,5 en zonder bijwerkingen!
  maar van statines heb ik vreselijke bijwerkingen zoals last van zere benen,gewrichtspijn , maagdarm klachten, dus ik ben wel heel blij met dit medicijn.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Hallo Claudia...ik ben ook heel blij met deze injecties !!

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Popje
  Popje ( )

  Claudia, ik spuit nu ook al 15 maanden en de waardes zijn prachtig. Maar ik heb sinds 2 maanden vreselijke spier en botpijnen. Lijkt wat af te nemen vóór nieuwe injectie en dan weer hevig te worden erna. Ga deze week eens een week uitstellen en zien hoe het dan zal gaan

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ik spuit nu Repatha, voorheen Praluent, omdat ik niet tegen statines kon. Mijn leverwaarden werden er heel hoog van. Maar van Praluent kreeg op den duur spierpijnen, dus nu Repatha gekregen en weer spierpijnen. Slik er al Q10 bij, maar dat helpt nauwelijks. Ik voel mij ook een beetje a sociaal moet ik zeggen met dit dure middel: bijna 500 euro per maand voor 2 spuitjes. En mijn man heeft ze ook, dus bijna 1000 euro samen per maand. Gewoon idioot!!! Terwijl heel veel andere mensen geen dure medicijnen krijgen, die het veel harder nodig hebben. Ik herken, dat de spierpijnen minder worden naarmate de 2 weken bijna om zijn en je weer opnieuw moet spuiten. Zou ook wil willen weten of ze echt beter zijn dan statines!!! Geloof er niet veel van, maar de farmaceutische maffia verdient er weer goed aan.

  apr 20, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Claudia, je kan het goedkope Ezetimibe proberen. LDL bij mij van 2,1 naar 1,3 (is krankjorum laag)

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Voor FH patienten zijn deze injecties van groot belang !!!!!

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Linda Baartscheer
  Linda Baartscheer ( )

  Om welk medicijn (injectie) gaat het?

  apr 17, 2019
 • afbeelding van At
  At ( )

  Hier snap ik dus echt niets van. Ik heb aan een internationaal onderzoek meegedaan met PCSK 9 remmers. Dit ging ook via injecties. Inderdaad mijn cholesterol was gezakt zelfs naar 1,88 maar het onderzoek is acuut gestopt vanwege de vele bijwerkingen. En nu zou het wel goed zijn? Rara

  apr 17, 2019
 • afbeelding van stefan
  stefan ( )

  welke bijwerkingen?
  wel raar want het middel word al geruime tijd wel gebruikt

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Cees overman
  Cees overman ( )

  het prikken is even lastig in het begin,maar geen bijwerkingen meer van de statines die ik eerder gebruikte.wellicht dat de prijs gaat dalen als er op grote schaal voorgeschreven gaat worden....

  apr 17, 2019
 • afbeelding van stefan
  stefan ( )

  Wat zal dan een te laag ldl zijn?
  spuit nu dikke 2 jaar.
  ldl tussen 0.6 en 1.8

  volgens mij is het nog steeds zo dat cholesterol ldl dan, slecht is voor De vaatjes.... ( echter is dat natuurlijk ingegeven door mijn cardioloog ??)

  Onze hart stichting is dat nu aan het betwist en maakt dus het een en anders los onder de gebruikers.

  geeft stress #ooknietgoed

  apr 17, 2019
 • afbeelding van henkjos
  henkjos ( )

  Ik geen enkele tablet cholesterol tablet verdragen daar ik van alle spierpijn kreeg. hierdoor werd ik door mijn cardiologe doorverwezen naar een internist en gebruik repatha injecties sinds begin 2018 en reeds na 2 maanden waren mijn LDL waarden onder de 1 mmol. wat mij verraste. Inmiddels heb ik als bijwerking dat ik 1 week lang op de injectieplaats een rode plek heb die ontzettend jeukt. Maar neem dit voor lief. Voel me voorlopig nog goed met dit middel.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  ik ben mijn hele leven al hartpatiënt en ik heb al een hoop rare zaken gezien. Maar na een hartkatheterisatie waarbij bleek dat mijn vaten uitstekend waren en mijn cholesterolwaardes goed, kreeg ik zonder overleg een cholesterolverlager bij mijn medicatie. Op mijn vraag waarom was het: protocol...
  Maar ik heb geweigerd want vrouwen in de pre overgang hebben bij statines 75% kans op diabetes!!!
  Dat had ik net gelezen gelukkig. Dat is pas slecht voor je vaten. Mijn eigen cardioloog gaf me gelijk. Zo gaat het dus...als vaatbeschermer terwijl de pillen zoveel meer bijwerkingen hebben dan waarvoor ze zouden moeten beschermen. Ik heb niets tegen pillen, maar het moet wel zinnige zorg zijn en niet uit protocol van de big farma. Wie beschermt ons tegen deze lobbyisten!

  apr 17, 2019
 • afbeelding van xerxes
  xerxes ( )

  betekent dit dan dat jullie ook de statines in de ban doen? Cholesterol is blijkbaar geen "killer" je leeft er geen dag langer of korter door...? Toch slikken miljoenen mensen in Nederland cholesterolverlagers...ik ook.. tot mijn grote frustratie..statines heb ik allemaal geprobeerd..en het bleef maar te hoog.. en zulke ongelooflijk zere spieren... niet normaal! nu repatha.. geen klachten en een laag cholesterol...dan maar stoppen ermee? ik begrijp dat ik te duur vben voor de maatschappij.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Gerard.P
  Gerard.P ( )

  Sinds ik Repatha gebruik (nu 16 maanden)heb ik geen spierpijn meer, kon bijna niet meer lopen.
  Ik ben heel blij met de Repatha , dat het duur is , het zij zo , maar laat het niet zo eenzijdig negatief overkomen , ik had een andere benadering verwacht van de Hartstichting.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Gerard.P
  Gerard.P ( )

  Sinds ik Repatha gebruik (nu 16 maanden)heb ik geen spierpijn meer, kon bijna niet meer lopen.
  Ik ben heel blij met de Repatha , dat het duur is , het zij zo , maar laat het niet zo eenzijdig negatief overkomen , ik had een andere benadering verwacht van de Hartstichting.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Als je cholesterol laag is, hoe ziet het met de broodnodige hormonen?

  apr 17, 2019
 • afbeelding van HJL48
  HJL48 ( )

  Lees eens wat, misschien maakt dat wat meer duidelijk. In ieder geval dat er, ook (of juist) onder artsen geen enkele consensus bestaat over het belang van (een te hoog) cholesterol:
  Malcolm Kendrick
  Uffe Ravnskov
  Peter C. Gotzsche
  Paul Hugenholtz
  Als je cholesterolverlagers wil slikken, doe dat dan, maar maak die keuze dan mede op basis van verschillende goed onderbouwde opvattingen.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Jos de ~Boer
  Jos de ~Boer ( )

  Uw artikel doet denk ik nogal wat onrust veroorzaken. Vooral omdat u feitelijk geen echte onderbouwing van uw bezwaren geeft dan alleen maar dat de artsen teveel achter de farmaceuten aanlopen. Ook ik heb ruim 20 jaar geleden onder de gebruikelijke medicijnen geleden, waarvoor ik allergisch blijk te zijn en alle bestaande producten heb uitgeprobeerd, gepaard gaande met enorme spierproblemen. Nu ben ik al enkele jaren betrokken in een onderzoek en krijg ik incliseran eens in de zes maanden ingespoten. Geen enkele bijwerking in twee jaar en een resultaat van 8 naar 0,95 bij de laatste meting. Dit middel is nog niet op de markt en zal ook wel heel duur zijn. Jammer dat uw artikel de nuance mist.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van LK
  LK ( )

  Ik heb op 38 jarige een hartinfarct gehad nooit gerookt echte sportman.Tijdens mijn infarct was mijn cholesterol waarde 2,5 laag dus.En toch slik ik al jaren Simvastine 40mg.Ik heb een boek gelezen het grote chorestorol leugen van een Duitse cardioloog hij verklaard hetzelfde als hier staat.Mijn cardioloog zegt hetzelfde doorslikken hoe lager hoe beter.Zelf wil ik het liefste stoppen met die troep mijn conditie is weer erg goed loop dik 200km in de maand hard.Maar ik heb de kennis niet van deze materie heeft mijn cardioloog gelijk of niet lastig.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van christa looienga-weide
  christa looieng... ( )

  Ja,ja die bonussen een leuke "congressen"zijn heel erg verleidelijk voor veel artsen. heb zelf mijn hele leven al een te hoog cholesterol(8.3) en ben inmiddels 80 jaar.Niemand kan bewijzen dat een hoog cholesterol schadelijk is.Ook mij wilden "ze"aan de statines hebben.Heb het probeert om mijn goede wil te tonen met het gevolg:vreselijke spierpijnen.In 2014 moest ik 2 nw hartkleppen hebben.Voor deze geopereerd werden een katherisatie van de bloedvaten om te zien of er nog meer aan de hand was. Wat bleek: mijn bloedvaten waren in blakende staat,nergens verkalking,geen vernauwing.Raar,ondanks te hoog cholesterol!! Iedereen zou het boek de: grote cholesterolleugen moeten lezen en dan zelf beslissen wat je doet.De artsen doen als of een hoog cholesterol een ziekte is. Is het NIET!! Het is een lab.uitslag,meer niet.Maar ja ,het wordt wel lekker veel mee verdiend Dus de pharma-ind. is er blij mee ,hoe meer artsen het belangrijk vinden hoe beter.Ik neem elke dag vit. K2 in.Dat is een supplement wat heel erg goed is voor de vaatwanden van de blóedvaten. In onze voeding zit namelijk helaas bijna geen K2 meer .K1 krijg nog wel met veel groene groente zoals kool binnen.Maar K2 zit alleen beetje in zuivelproducten. Met het ouder worden , worden onze bloedvaten wat stug en omdat de meeste mensen ook nog krimpen,krijg je dat de bloedvaten wat bochtig en stug worden(want die krimpen niet mee).Daardoor kan zich plak aan de vaatwanden makkelijk hechten en zo voor verkalking zorgen. K2 zorgt er nu voor dat de vaatwanden soepel blijven met het gevolg dat plak zich niet zo snel kan hechten.Verder heeft het nog wat hele goede eigenschappen,maar het gaat mij hier even alleen om het belang van de vaatwanden. Iedereen kan op internet zelf erna kijken.De 'heren'en 'dames'doktoren hebben meestal niet veel idee van voedingssuppl. en houden zich alleen maar aan 'pillen'.Dus ,lieve mensen,zelf wat doen en niet teveel en te goed gelovig zijn.Ook de éxperts' hebben niet de wijsheid in pacht.Ik ook niet,maar ik onderzoek wel het een of ander en beslis dan zelf wat mij een goed gevoel geeft.Maar dat moet iedereen voor zich zelf uitmaken.ik wens iedereen veel wijsheid en een kritische houding ten opzichte van............... vul maar in.
  de groeten en og een fijne avond.christa

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Pjotr Kyrillitsch
  Pjotr Kyrillitsch ( )

  Met welke kennis en autoriteit gaat deze club zich ni inzetten tegen de PCSK-remmers? Tot nu toe lees ik in de internationale medische pers overwegend gunstige berichten, en een aantal reacties op deze site onderschrijven dit.
  Mensen met erfelijk hoog cholesterol blijken zeer veel baat te hebben van de PCSK-remmers.
  Ik wacht op een gedegen onderbouwd standpunt - van de cardiologen, of van de Hartstichting 0f anderszins uit deskundige hoek.
  Opmerking: Het verband tussen het gebruik van statines, dus reductie van het LDL in het bloed, en afname van het aantal hartinfarcten is wereldwijd aangetoond; dat valt eigenlijk niet meer te ontkennen. Niet hard aangetoond daarentegen is het verband tussen een lage LDL-waarde en ziekten als bijv. diabetes. Bijwerkingen verschillen van gebruiker tot gebruiker: sommigen hebben vrijwel geen, anderen heel vervelende bijwerkingen. Grosso modo overweegt echter het voordeel.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ik sluit me aan bij HJL48. Hij had ook nog kunnen noemen Walter Hartenbach, hart-en vaatchirurg en schrijver van 'De cholesterolleugen' en cardioloog Paul de Groot die als tachtigplusser nog bezig is met een wetenschappelijk onderzoek en niet te vergeten de onvolprezen huisarts Hans van der Linden.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ik log in als Hippo en vervolgens wordt mijn reactie als anoniem gerubriceerd. Als ik als naam hippo invul wordt de reactie niet geplaatst omdat die naam al bij een andere gebruiker hoort. Merkwaardig.

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  In een aantal opmerkingen wordt de Hartstichting ten onrechte genoemd. Let op: de Hartstichting (Hartstichting.nl) heeft niets te maken met Hartpatiënten Nederland (deze site).

  apr 17, 2019
 • afbeelding van Chantal Coolen
  Chantal Coolen ( )

  Ik snap het niet meer................
  Mijn kinderen en ik zijn ziek geworden van de statines. echt ziek..........onherstelbare schade. Klopt, niet iedereen heeft er last van mijn moeder en nichtje deden het super hierop.
  Alles geprobeerd, ook alternatief, waardes gingen niet omlaag.
  Zoon op 14 jarige leeftijd al plaque te zien in hals slagader.
  Deed mee aan spuiten via een trial.
  Voelt zich beter. veel minder ziek en nu................?
  Moeten we dan maar stoppen met alles en wanneer het mis gaat?
  Inderdaad, ik ben onrustig en voel mij danig in de steek gelaten, wat nu?
  IK had dinsdag al moeten spuiten maar de spuiten zijn niet voorradig, Maar wanneer ik de ezetrol die ik ernaast moet slikken vergeet in te nemen krijg ik te horen van de apotheek: Mw wanneer u die niet erbij neemt moet u de spuiten zelf gaan betalen want ze zijn erg duur?????????????????????????????

  Wij willen ook kwaliteit van leven.
  Dus hoe nu verder?

  apr 18, 2019
 • afbeelding van Marijke3
  Marijke3 ( )

  Mensen, kritisch zijn en onderzoek eerst voordat er wordt geïnjecteerd of een pil wordt ingenomen. Eerst voeding (voedingssupplementen) dan pas medicijnen liet Hippocrates al weten. Weer een cholesterol schandaal zoals Lipobay van Bayer met minstens 62 doden. Een te lage cholesterolspiegel verzwakt de celfuncties en het afweersysteem, zoals staat vermeld in 'De cholesterol leugen' van Prof. Dr. Walter Hartenbach. Ik ben zelf al jarenlang hartpatiënt en gebruik maar 1 pil zo nodig, terwijl de arts mij wel 5 à 6 medicijnen had voorgeschreven. Met voeding, voedingssupplementen en leefstijl kom je een heel eind.
  https://healthwatch.eu/nl/top-30-farmaceutische-fraude-veroordelingen-en...

  apr 18, 2019
 • afbeelding van Marijke3
  Marijke3 ( )

  Zo zijn ook de NOAC's (DOAC's) verdacht en zeer waarschijnlijk veel te snel op de markt verschenen. De farmaceut zit jammer genoeg in de pen van de meeste (huis)artsen op enkele uitzonderingen na. Drs. Hans van der Linde durft zijn nek uit te steken. Wat een geweldig mens! Lees reactie van o.a. MDL arts/internist C.H.M. Clemens op onderstaande site over NOAC's met toentertijd al 45 doden. Op naar het volgende schandaal? NOAC's (DOAC's) zijn veel duurder zonder lab. controle dan bijv. Marcoumar met lab .controle.
  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/onrust-over-...

  apr 18, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.