patiënt vlucht

Hartpatiënt vlucht na persoonsverwisseling de ok uit

De 53-jarige hartpatiënt Henk Hesen uit Heelsum is de ok uitgelucht toen hij door kreeg dat de behandelend arts hem voor een ander aanzag. Toen Hesen vlak voor een dotterbehandeling op de operatietafel in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis werd aangesproken als “meneer Poort”, schrok hij zo erg, dat hij de benen nam, laat hij weten in de Gelderlander.
 
“De schrik zat er goed in”, vertelt Hesen aan de krant. Sinds mei 2019 weet Hesen dat hij hartpatiënt is. Daarvoor moest hij naar Rijnstate om stents te laten plaatsen. Door de persoonsverwisseling was het vertrouwen bij Hesen volledig verdwenen. 
 
Pols
 
Temeer omdat hij vooraf al tegen de artsen gezegd had dat het inbrengen van een katheter via de rechterpols een slecht idee was. Dit omdat de aderen in die pols slecht zijn. De arts zette door, waardoor Hesen verging van de pijn. Naar eigen zeggen gilde hij als een speenvarken. Daarop stopte de arts ermee. 
 

Geen ‘ritssluiting’

 
Drie maanden later moest de man terugkomen voor het afronden van de gestaakte behandeling. Eenmaal op de operatietafel vroeg een vrouwelijke arts hem hoe het ging met de wond na de open hartoperatie. Hesen was te verbouwereerd om wat te zeggen. De arts zag vervolgens geen “ritssluiting” op zijn borstkas en vroeg: “U bent toch meneer Poort?” Hesen had er zijn buik van vol, stapte van de operatietafel af en ging er vandoor. Na het vertrek van Hesen werd de echte meneer Poort de ok in gebracht, aldus de krant…..
 

Klacht 

 
Hesen heeft een klacht ingediend bij Rijnstate. Hij vindt dat de artsen beter naar hem hadden moeten luisteren, dan was er ook geen persoonsverwisseling geweest. 
 

Privacy

 
Het ziekenhuis wil inhoudelijk niet reageren, maar heeft de zaak wel in behandeling, aldus de krant. Om privacyredenen wil een woordvoerder van Rijnstate ook niet zeggen of Hesen een klacht heeft ingediend. Altijd weer dat smoesje: instanties verbergen zich te vaak achter “privacy:” om geen antwoord te hoeven geven op vragen. Met dank aan onze doorgeschoten privacywetgeving.
 

Alsnog

 
Hoe het is afgelopen? Later op de bewuste dag zou Hesen alsnog geopereerd kunnen worden. Maar de man zag het toen niet meer zitten. In januari is de operatie overigens alsnog doorgevoerd, aldus de krant.
 
 
Disclaimer
 
Hartpatiënten Nederland geeft u met bovenstaande tekst uitsluitend algemene informatie. Onze stichting heeft deze tekst niet gericht op individuele personen en/of omstandigheden. Wel hebben we geprobeerd deze informatie zo duidelijk, betrouwbaar, juist en accuraat mogelijk te omschrijven. Wat u met deze informatie doet blijft natuurlijk geheel uw zaak. Keuzes en interpretaties die u naar aanleiding van deze tekst maakt, zijn volledig uw eigen verantwoordelijkheid. Heeft u naar aanleiding van de tekst vragen op medisch gebied, neem dan contact op met uw (huis)arts, specialist, diëtist of andere deskundigen. Hartpatiënten Nederland is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.
 

 

Reacties (3)

 • afbeelding van Veroon van Duykeren
  Veroon van Duy... ( )

  Tja daar worden fouten gemaakt, heb zelf ook ondervonden,wordt tijd dat ze naar je luisteren en je dossier goed bekijken.

  jan 29, 2020
 • afbeelding van christa looienga
  christa looienga ( )

  er is dus nog steeds niets nieuws onder de zon!De patiënt is dom,de arts weet het sowieso beter.Ach een verkeerd been afzetten of een open hart- op uit voeren zonder te weten bij wie!!Wat maakt het toch uit.!!!De klassieke fouten van een beroepsgroep die de wijsheid in pacht heeft. Dus patiënt: niet zeuren,had je maar niet patiënt moeten worden.Ja,ja,meestal kan er ook nog geen excuus en erkenning van fouten eraf.Jammer dan,op naar de volgende slachtoffer.En dat in 2020!Ontluisterend!

  jan 29, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.