Hartkloppingen, Stress, frequentie, hartoverslagen, spanning

Hartkloppingen, zijn die gevaarlijk?

Het goede nieuws is dat hartkloppingen meestal onschuldig en dus niet gevaarlijk zijn. Iedereen kent ze wel. Ze kunnen je overkomen tijdens het sporten of bij spanning, maar ook als gevolg van roken, het drinken van koffie of cola, thee of een te zware maaltijd. Ook chocola kan tot hartkloppingen leiden. In dat geval klopt het hart sneller dan normaal. Hartkloppingen voel je als het hart snel of onregelmatig gaat kloppen, of wanneer het bonst of overslaat. Dan is er sprake van hartoverslagen of extrasystolen. Dat kan minder prettig aanvoelen.

In rust kun je uitgaan van een normale hartslag bij gezonde mensen van tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij stress of inspanning neemt die frequentie toe. Als het goed is keert de hartslag weer terug in de normale stand als je gaat rusten en je ontspant. 

Wel vervelend zijn hartkloppingen als ze een gevolg zijn van problemen met het hart, zoals hartritmestoornissen. Ook diabetes, schildklieraandoeningen, hyperventilatie en hoge bloeddruk kunnen aanleiding geven tot hartkloppingen. Dan nog gaan de hartkloppingen meestal snel weer over.

Als dat laatste niet het geval is of als ze regelmatig terugkeren, dan wordt het tijd de dokter om advies te vragen. Zeker wanneer er daarnaast ook sprake is van pijn op de borst, of van duizeligheid, benauwdheid, zweten of bleek zien! 

Vrouwen kunnen in de overgang herhaaldelijk last krijgen van hartkloppingen. Ook voor deze vrouwen is het belangrijk de huisarts om raad te vragen. 

De dokter kan je vragen wanneer de hartkloppingen zich voordoen. Dan kan het handig zijn dat bij te houden en op te schrijven! Zodat je een overzicht hebt. Schrijf ook op wat er tijdens of vlak voor zo’n hartklopping nog meer gebeurde. 

Je kunt zelf het nodig doen om hartkloppingen te vermijden. Stop met roken, of drink voortaan minder of geen koffie of twee meer. Stress kan ook een oorzaak zijn. Probeer die te vermijden of ga praten met een hulpverlener. Een sprekend mens kan geholpen worden, zwijgen maakt zaken meestal alleen maar erger!

Reacties (2)

 • afbeelding van Hartproblemen2020
  Hartproblemen2020 ( )

  Hallo, ik ben 44 en sinds kort blijkbaar een hart patiënt. Mijn hart ging ineens om de 10 a 12 slagen even vasthouden (zuigt zichzelf vol met meer bloed) om dan vervolgens met 1 hardere slag alles uit te pompen... met als gevolg dat je 25% meer bloed door je lichaam heen krijgt.
  Ik voel me dan vreselijk opgefokt en lichtelijk beroerd/ angstig. Na onderzoek bleek tijdens een echo ik ook nog een onderontwikkelde klep te hebben, dus 2 ipv 3.
  Mijn probleem is dat deze klopping continue aanhoudt en circa 2 tot 3 x per minuut extra bloed pompt. Ik wordt angstig en het lijkt daardoor een vicieuze cirkel te zijn. Angst is stress en stress veroorzaakt deze afwijking?
  Ik heb bloedverdunners en remmers maar het lijkt niet te helpen. Ik durf niet mijn arts te lastig vallen want zo voelt het inmiddels. Die extra koop ( of vertraagde klop) voel ik sinds 3 weken nu dagelijks en ik wordt er echt krankzinnig van.
  Ik heb 33 jaar gerookt. Uiteraard direct mee gestopt. Kan ik iets ondernemen om hier weer vanaf te komen want ik ga dit niet trekken.

  apr 19, 2020
 • afbeelding van Paul Triepels
  Paul Triepels ( )

  Twee a drie keer per minuut zijn ongeveer 3600 overslagen per 24 uur. Ik heb er in het verleden al 10000 gehad, ben hartpatient, 3x infarct gehad, 2x gedotterd, 1x by-pass operatie. Het enige dat helpt is ontspanning, en nog eens ontspanning. Een beta-blokker kan ook helpen maar onder de 5% misslagen, dus onder de 5000 gaan ze liever niet over op medicatie. Een lekker wijntje kan ook geen kwaad.

  jul 07, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.