Hartchirurgen, MECC, varkensharten

Hartchirurgen oefenden in Maastricht op varkensharten

Zo’n tweeduizend meest jonge hart- en vaatchirurgen uit de hele wereld hebben zich de afgelopen dagen in Maastricht laten bijscholen. Niet alleen trainden ze op modelpoppen specifieke operaties – ze wierpen zich ook op een grote hoeveelheid varkensharten waarop getraind werd. En dat is nieuw, schrijft Dagblad de Limburger. 

De afgelopen drie dagen vond in het Maastrichtse congrescentrum MECC de European Vascular Course (EVC) plaats, één van de grootste hart- en vaatchirurgische congressen ter wereld. De chirurgen oefenden er de nieuwste technieken. Dat is nodig want de ontwikkelingen in de hartchirurgie gaan megasnel. In een jaar tijd verandert er zo veel, dat bijscholing al weer nodig is. 

Varkensharten vonden vanuit de slachthuizen hun weg naar het MECC, waar de leergierige chirurgen er hun mes in zetten. Varkensharten lijken namelijk veel op mensenharten en zijn daarom geschikt om op te oefenen. Bijvoorbeeld het vervangen van een aortaklep kan alleen op varkensharten getraind worden. 

Tijdens de driedaagse bijscholing blijkt dat het operatiemes over 20 jaar waarschijnlijk nauwelijks nog gebruikt wordt, schrijft de Limburger. Praktisch alle ingrepen verlopen dan via katheters of ,,sleutelgatchirurgie’’, waarbij een minimale toegang wordt gemaakt. Ingrepen zijn op die manier steeds minder belastend voor de patiënt, weet de kartrekker van de European Vascular Course (EVC), Michael Jacobs, directeur van het hart- en vaatcentrum van het academisch ziekenhuis in Maastricht in de krant. De risico’s zijn minder, je hebt minder narcose nodig, de kans op bloedverlies is kleiner en het herstel gaat vele malen sneller. 

Helaas is deze minimaal invasieve techniek heel erg duur, en dus alleen betaalbaar in rijke landen zoals het onze. ,,In Servië en Oekraïne kijken ze je met open mond aan. Dat kunnen we niet betalen, zeggen ze’’, aldus Jacobs in de krant.
 

 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.