default-header
HomeNieuwsHaring happen

Haring happen

woensdag 14 maart 2018, door Hartpatiënten Nederland

Op aswoensdag, de woensdag na carnaval, gaan de katholieken traditioneel naar de kerk om een askruisje te halen, happen ze haring en start het vasten.

Op aswoensdag, de woensdag na carnaval, gaan de katholieken traditioneel naar de kerk om een askruisje te halen, happen ze haring en start het vasten. Het ‘haring happen’ is waarschijnlijk ontstaan omdat in de vastenperiode geen vlees maar wel vis mocht worden gegeten. Eigenlijk zou u het eten van haring niet moeten beperken tot aswoensdag of vlaggetjesdag. Haring is namelijk gezond. Vooral vanwege het gezonde vet dat erin zit. In het voorjaar, als de vis zich volgegeten heeft maar nog geen hom of kuit heeft gevormd barst de vis van de gezonde onverzadigde omega-3 vetzuren. Vooral de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn dan goed vertegenwoordigd. Deze vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Haring die in de winter gevangen is, bevat minder vet, maar het vet dat erin zit is ook vooral van de gezonde soorten.
Haring is natuurlijk wel zout, zowel de zoute als de zure haring bevat zout. Eet het daarom niet te vaak en als u haring eet, let dan de rest van de dag op uw zoutinname. Neem bijvoorbeeld geen zoute of kant-en-klare soepen en sauzen en pas op met zoute smaakmakers als juspoeder, augurkjes en zilveruitjes uit pot, ketjap en sojasaus. Mensen met een strenge zoutbeperking kunnen beter alleen maar verse haring eten. Overigens hoeft u de haring niet per se te ‘happen’. Dit uit de hand eten door de haring bij de staart vast te houden is lekker en makkelijk bij een haringkar. Maar thuis kunt u van (zure) haring ook lekkere gerechten maken.
 
Haringsalade met bietjes
 
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
 
600 gram aardappels
1 pot zure haring
1 kleine sjalot
750 gram gekookte rode bieten
1 appel, in blokjes
75 gram mayonaise
75 gram yoghurt
1 theelepel citroensap
bieslook
 
Schil de aardappels en halveer ze. Kook de aardappels in 20 minuten gaar, laat afkoelen en snij in blokjes. 
Snij de haring in stukken. Pel en snipper de sjalot, snij de gekookte bieten en de appel in blokjes. Meng in een kom haring, mayonaise, yoghurt, citroensap, appel en sjalot door elkaar. Roer de bieten en aardappelblokjes door het yoghurt-mayonaisemengsel en breng met peper op smaak. Schep de salade in een kom en knip er enkele sprietjes bieslook boven.
 
Voedingswaarde per persoon:
2045 kJ (490 kcal)
19 g eiwit
26 g vet, waarvan 5 g verzadigd vet
40 g koolhydraten, waarvan 15 g suikers
 
Dit recept verscheen eerder in HartbrugMagazine 2018-01  
 

 


Geef een reactie