default-header
HomeNieuwsHagaZiekenhuis en Google werken samen om hartziekten te voorspellen

HagaZiekenhuis en Google werken samen om hartziekten te voorspellen

AandoeningBehandeling

donderdag 29 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

“Vaak zie ik patiënten met een hartritmestoornis of hartfalen pas als er al veel klachten zijn. Liever spoor ik een patiënt op nog voordat de klachten ontstaan”, zegt cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis. Dat kan met Artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. Hiermee is een ziekte vroeg op te sporen op basis van data-analyses. In samenwerking met TU Delft zet Van der Bilt al FitBit activity trackers (smartwatches) in die met hulp van algoritmes patronen herkennen die duiden op ziektes. Door de samenwerking met Google Cloud kan hij op grotere schaal een nieuw onderzoek uitvoeren naar vroege identificatie en preventie van vaatziekten.

Preventieve zorg

“Met digitale middelen, zoals de Fitbit Charge 5 in dit geval, zijn veel data te verzamelen”, legt Van der Bilt uit. “Daaruit kan je conclusies trekken. Bijvoorbeeld:  zijn er patronen te ontdekken die bepaalde patiëntengroepen gemeen hebben? En hoort een afwijkend, steeds terugkerend patroon bij een hartritmestoornis óf is er sprake van hartfalen? Als je dat kan voorspellen, nog voordat iemand überhaupt klachten heeft, kan je dat verder uitzoeken en al preventieve zorg verlenen. Daarmee voorkom je dat zo’n persoon veel klachten of zelfs een levensbedreigende vaataandoening ontwikkelt.”

Een van eerste ziekenhuizen met Google Cloud

Het HagaZiekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen die gebruikt maakt van de Google Cloud toepassing Device Connect for Fitbit. Deze toepassing is ontworpen om Fitbit-gegevens toegankelijk, bruikbaar en nuttig te maken voor zorgorganisaties. Van der Bilt verheugt zich op de samenwerking met Google.

“Zo’n grote speler hebben we echt nodig om flinke stappen te kunnen maken. Het dataplatform van Google Cloud heeft een geweldig groot bereik. Met data-analyse en kunstmatige intelligentie kunnen we nu op veel grotere schaal onderzoek doen. Met deze nieuwe oplossing is het gemakkelijker dan ooit om nog beter inzicht te krijgen in ziektepatronen.” Googles Europese partner Omnigen helpt Van der Bilt bij het inrichten van het cloudplatform en de analyse van data.

Eigen regie

Van der Bilt vindt het mooi dat je voor deze gezondheidscheck de regie bij de mensen zelf kunt leggen. Zij dragen namelijk de Fitbit smartwatch. “Bij een abnormale uitslag kunnen we aanvullend onderzoek doen om een afwijking te vinden of uit te sluiten. Gezondheid is een groot goed. Dat besef je des te meer als je geveld wordt door een ziekte. Als je dat kunt voorkomen of er bijtijds bij kunt zijn, kan de ziekte goed behandelbaar zijn. Dat levert veel gezondheidswinst op.”

Met het inmiddels gestarte onderzoek hoopt Van der Bilt ook andere specialisten te inspireren om met kunstmatige intelligentie aandoeningen op te sporen.

Veiligheidsmaatregelen

Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Daarnaast worden diverse beveiligingstechnieken ingezet die geïnventariseerd zijn met behulp van een risico-analyse. Eén van die maatregelen is het versleutelen (pseudonimiseren) van persoonsgegevens. “Alleen de behandelaars kennen de namen van de gebruikte pseudoniemen. Uiteraard nemen we hierbij de privacyregels uiterst serieus. De database voldoet aan de hoogste normen voor beveiliging en wet- en regelgeving (compliance)”, zegt Van der Bilt.

Bron: HagaZiekenhuis


Geef een reactie


Reacties (1)