default-header
HomeNieuwsHaarlemse hartpatiënt met donorhart wil andere donorwetgeving

Haarlemse hartpatiënt met donorhart wil andere donorwetgeving

zaterdag 15 januari 2011, door Hartpatiënten Nederland

HAARLEM – De 45-jarige Haarlemse hartpatiënt Pieter van de Rest presenteert zaterdag een boek over zijn ervaringen rond het wachten op een nieuw hart. Het boek heet ‘Hart Gezocht, de overlevingstocht van een man die wacht op een donorÂ’. In het Haarlems Dagblad deed Van de Rest donderdag alvast een boekje open over zijn vurige wens: de wetgeving met betrekking tot donorschap moet radicaal anders.

Iedereen moet orgaandonor worden. Wie dat niet wilt, moet dat zelf uitdrukkelijk aangeven in het donorregister. Dat is de stellige mening van Van de Rest. De man uit Haarlem wijst erop, dat hij jaren heeft moeten wachten op een nieuw hart. ,, Jaarlijks overlijden circa tweehonderd mensen omdat er geen donor is, zegt Van de Rest in het Haarlems Dagblad. ,,Dat zou niet hoeven. Er staan 5.4 miljoen mensen in het huidige systeem geregistreerd. Dat is veertig procent van de Nederlanders vanaf 12 jaar, 3.9 miljoen Nederlanders zijn donor,1.6 zeggen keihard nee. De andere zestig procent vindt het een goede zaak maar schrijft zich niet in, uit laksheid geloofsovertuiging of omdat ze nadenken over de dood eng vinden.’

Het eerste exemplaar van het boek gaat naar een 55-jarige hartpatiënt uit Leidschendam. ,,Hij is net van de wachtlijst afgehaald omdat zijn longen te slecht zijn voor een operatie', aldus Van de Rest. ,,Met voldoende donoren was hij misschien allang geholpen. Ik vecht door tot de wetgeving is aangepast. ’Toen hij 32 was, kreeg Van de Rest een hartinfarct. Op zijn 43e kreeg hij een nieuw hart. Van een vrouw. ,,Het is een goed, gezond hart. Het klopt heel snel’, aldus Van de Rest in de krant.

 


Geef een reactie