default-header
HomeNieuwsHaal kerst in huis! Of zoek ‘m juist op

Haal kerst in huis! Of zoek ‘m juist op

Leefstijl

woensdag 22 december 2021, door Hartpatiënten Nederland

Na een allesbehalve ‘normale’ kerst vorig jaar, die voor veel mensen binnen de muren van het eigen huis plaatsvond, is er dit jaar hopelijk weer meer ruimte voor samenzijn met de feestdagen. Wat ons betreft betekent dat ook een mooi excuus om zo vroeg mogelijk alvast in de stemming te komen. Voor dit artikel gingen we daarom op zoek naar leuke manieren om uw interieur in kerstsferen te brengen én naar leuke dingen die u kunt doen.

Op wat voor manier u kerst ook viert, er is altijd wel een reden om het huis een beetje mooi aan te kleden. Of u nu liefhebber bent van groot, groter grootst, en het liefst een huis vol hebt en zes gangen dineert, of juist van het bescheidener soort bent en net zo graag een schnitzel voorgeschoteld krijgt als een gevulde kalkoen… warm kaarslicht, een mooie boom en gezellige feestversiering geven zelfs de meest solitaire kerstvierders een goed gevoel. Om uw huis te versieren hoeft u echt geen halsbrekende capriolen uit te halen door op ladders te klimmen, urenlang aan de knutseltafel te zitten of bakken geld uit te geven aan kleinoden waar u een jaar later al niet meer naar omkijkt. Pak het eenvoudiger, goedkoper en leuker aan met deze tips!

Haal nostalgische kerstversiering in huis

Echte kaarsjes aansteken in een licht ontvlambare boom zal men tegenwoordig wellicht niet zo gauw meer doen, maar er zijn genoeg nostalgische alternatieven. Kerstversiering kenmerkte zich decennia geleden, veel vaker dan nu, door eenvoud. Een trapkandelaar met nepkaarsjes in de vensterbank, een kerstkrans aan de deur, een bescheiden stalletje in de hoek. Aangezien zo’n beetje alles dat in de vorige eeuw in zwang was, uiteindelijk wel weer z’n terugkeer maakt en ‘retro’ wordt, geldt dat ook voor ouderwetse kerstversiering. Onder de noemer ‘vintage’ wordt nog veel kerstversiering in oude stijl verkocht. Denk bijvoorbeeld aan de karakteristieke houten poppetjes voor in de kerstboom en bijna antieke glazen kerstklokken.

Stel een kerstschaal samen

Deze interieurtip kunt u in alle seizoenen in het achterhoofd houden, maar hij is extra leuk met kerst. Door een grote schaal te vullen met bijvoorbeeld mooie kerstballen, kaarsen en dennentakken creëer je gemakkelijk een gezellige sfeer in huis. Het mooie van zo’n kerstschaal, is dat u eindeloos kunt variëren en de inhoud van de schaal zelfs iedere week kunt veranderen. Zo voelt het een beetje alsof u continu iets ‘nieuws’ toevoegt aan uw kerstinrichting, terwijl u hier eigenlijk niet zo veel voor hoeft te doen. Sterker nog: een rondje door het bos, de tuin of de zolder kan al genoeg zijn voor een mooi gevulde schaal.

Trakteer uzelf op nieuw servies

Van een mooi luxe servies gaat een rollade er sappiger uitzien, krijgt een pudding meer glans en de champagne wordt er nóg feestelijker van. En aangezien een mooi servies ook de rest van het jaar niet misstaat op de eettafel, is het altijd een goede investering als u zichzelf trakteert op een paar luxe schalen, mooie borden met sierlijsten of kristallen wijnglazen. Trek erop uit naar het dorps- of stadscentrum en speur de winkels af op zoek naar iets moois. Vindt u het niet erg om uw geld te besteden aan iets dat u alleen rond de kerstperiode zal gebruiken? Er bestaan ook tal van speciale kerstserviezen met feestelijke opdruk, gouden sierranden en bijzondere vormen.

Hoe verleidelijk het misschien ook is om lekker warm thuis te blijven zitten, zéker als u onze drie interieurtips heeft opgevolgd natuurlijk, is de decembermaand ook een heerlijke periode om er eens op uit te gaan. We geven u wat inspiratie!

Loop een lichtroute in Maastricht

Twee vliegen in één klap met dit uitje, wat ons betreft. Door één van de prachtige lichtroutes in Maastricht te lopen doet u uw lijf en gezondheid een plezier en geniet u tegelijkertijd van Maastricht in feestsferen. Er zijn drie routes uitgestippeld. Zo is er de Wyckse wandeling, die door de historische buurt Wyck voert. Ten tweede is er de Romantische route, die u leidt door de meest knusse straatjes en schattigste steegjes van de stad. Tot slot kunt u kiezen voor de route door het Sphinxkwartier, een oud industrieel gebied waar moderne architectuur een vaste plek heeft verworven en waar u ook langs een historische haven wandelt.

Kom in de kerstsfeer op Kasteel de Haar

Er zijn maar weinig locaties in Nederland die zich zo goed lenen voor de prachtigste kersttaferelen als Kasteel de Haar. Ieder jaar wordt dit monument in Haarzuilens omgetoverd tot kerstkasteel en vinden er tal van evenementen plaats. Ook dit jaar kunt u weer rekenen op een statige kerstbomen verspreid over het hele kasteel, vrolijk versierde trappen en balustrades en overweldigende warme verlichting. Waagt u zich ook aan een dromerige wandeling over het bijbehorende landgoed? Het is in Haarzuilens heerlijk struinen door de tuinen, over de meanderende paadjes en de meest origineel vormgegeven bruggetjes.

Dit artikel verscheen in het HPNL magazine. Interesse? Vraag hier het HPNLmagazine aan.


Geef een reactie