default-header
HomeNieuwsGrotere kans op hart- en vaatziekten door nabijheid fastfood

Grotere kans op hart- en vaatziekten door nabijheid fastfood

vrijdag 27 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

Mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology. Verminderen van het aantal fastfoodzaken kan de bevolking helpen gezonder te eten. 

Maartje Poelman, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Utrecht, onderzocht vanuit het Global Geo Health Data Centre onder ruim 2 miljoen volwassenen wat hun beschikbaarheid tot fastfoodgelegenheden was. Vereisten waren dat elke proefpersoon al minimaal 15 jaar op hetzelfde adres woonde en geen hart- en vaatziekten had voor aanvang van de studie. Poelman en haar collega’s telden de fastfoodketens die binnen een straal van 0,5, 1 en 3 kilometer van de woning zaten en onderzochten wie er hart en vaatziekten kregen.

Resultaten

De resultaten lieten zien dat hart- en vaatziekten, en met name coronaire hart en vaatziekten, vaker voorkomen onder mensen woonachtig in een stedelijke omgeving waar één of meer fastfoodrestaurants binnen een straal van 500 meter van de woning vandaan zit. Ook voor bewoners die op minder dan één kilometer van twee of meer fastfoodzaken vandaan wonen kwamen coronaire hart en vaatziekten vaker voor. Voor de driekilometergrens was dit verband minder uitgesproken, net als voor plattelandsgebieden en de incidentie van een beroerte of hartfalen.
 

Lees verder op: foodholland.nl

 

 

 


Geef een reactie