default-header
HomeNieuwsGrote kans op ernstige bloeding bij gebruik van drie bloedverdunners

Grote kans op ernstige bloeding bij gebruik van drie bloedverdunners

maandag 17 december 2018, door Hartpatiënten Nederland

Patiënten die drie bloedverdunners tegelijkertijd gebruiken hebben een grote kans op bloedingen.

Patiënten die drie bloedverdunners tegelijkertijd gebruiken hebben een grote kans op bloedingen. Dit gaat niet om blauwe plekken of een bloedneus, maar om bloedingen waarvoor patiënten moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of zelfs aan overlijden. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met Deense collega’s in het tijdschrift Circulation.
 
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie na het bestuderen van de gegevens van 272.315 Deense patiënten van 50 jaar of ouder met atriumfibrilleren. Ongeveer 5000 van hen gebruikten drie soorten bloedverdunners, wat gebruikelijk is bij patiënten met atriumfibrilleren en een stent. Ze gebruiken deze middelen om trombose en daarmee een hart- of herseninfarct te voorkomen. 
 
Uit de analyse bleek dat patiënten die drie soorten bloedverdunners tegelijk gebruiken, een zeer grote kans hebben op ernstige bloedingen, vergeleken met patiënten die één of twee soorten bloedverdunners gebruiken. Dit gold in het bijzonder voor risicogroepen, zoals patiënten boven de 90 of mensen die eerder een ernstige bloeding hadden gehad. Deze patiëntgroepen hebben zelfs een kans van 15-25% per jaar op deze grote bloedingen.
 
Ziekenhuisapotheker in opleiding Nienke van Rein pleit daarom voor een zorgvuldige afweging van de kans op grote bloedingen ten opzichte van de kans op trombose. Bovendien is het zaak om op tijd te stoppen met de behandeling. “Volgens de richtlijn gebruiken patiënten maximaal drie tot zes maanden drie verschillende bloedverdunners, maar soms stoppen patiënten niet op tijd. Vooral voor risicogroepen geldt echt: geen dag langer dan nodig deze combinatie van middelen gebruiken.”
 
 
Bron: LUMC  

Geef een reactie