default-header
HomeNieuwsGroen Licht voor nieuwe donorwet

Groen Licht voor nieuwe donorwet

vrijdag 23 maart 2018, door Hartpatiënten Nederland

Begin april is de nieuwe donorwet definitief een feit. Het kabinet zette daarvoor vrijdag het licht op groen. Dat betekent dat de wet begin april in het Staatsblad wordt gepubliceerd, en daarmee is de donorwet een feit, zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Begin april is de nieuwe donorwet definitief een feit. Het kabinet zette daarvoor vrijdag het licht op groen. Dat betekent dat de wet begin april in het Staatsblad wordt gepubliceerd, en daarmee is de donorwet een feit, zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De wet gaat overigens pas in 2020 in.

Hoe de kosten voor de uitvoering van de nieuwe wet, een slordige 60 miljoen euro, moeten worden gefinancierd, is nog niet geregeld. Volgens Bruins komt dat wel goed. Waar dat geld dan vandaan moet komen, kon de bewindsman nog niet zeggen.

Het geld dat nog gevonden moet worden is nodig voor ICT-kosten en voor publieksvoorlichting.

De wet was al meerdere weken geleden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar het kabinet had de tijd met de behandeling ervan. Omdat het gaat om een initiatiefwet (van D66), moet deze mede ondertekend worden door het kabinet.

De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie-Broekers-Knol, kreeg het op haar heupen van de trage behandeling door het kabinet. Zij wilde weten waarom dat zo lang moest duren. Inmiddels begon het gerucht zich te verspreiden dat het kabinet met een reden traineerde: op die manier zou het hebben voorkomen dat er een raadgevend referendum over zou worden aangevraagd.

Minister Bruins ontkende vrijdag dat er bewust getraineerd is in verband met het risico van een referendum.
 


Geef een reactie