default-header
HomeNieuwsGoede voornemens? Maak ze SMART

Goede voornemens? Maak ze SMART

woensdag 16 januari 2019, door Hartpatiënten Nederland

In januari maken de meeste mensen goede voornemens….

In januari maken de meeste mensen goede voornemens…. Die in februari vaak alweer gesneuveld zijn. Vaak komt dat omdat mensen te veel in één keer willen veranderen en omdat ze hun voornemens niet specifiek maken. U kunt bijvoorbeeld denken dat u meer wilt bewegen, maar u kunt ook heel specifiek een afspraak met uzelf maken om op maandagochtend om 8 uur een boswandeling van een uur te maken. Een goede truc is om uw goede voornemens dit jaar eens SMART te formuleren:
 
S = Specifiek. Beschrijf zo precies mogelijk wat u wilt veranderen. Hou het klein en zo praktisch mogelijk.
 
M = Meetbaar. Kies een voornemen waarvan u het resultaat kunt meten, zoals 10.000 stappen zetten per dag, of een half uur op de hometrainer fietsen, of 7 kiwi’s kopen en die in een week opeten bij het ontbijt.
 
A= Actie. Kies een voornemen waarvoor u in actie moet komen, in plaats van een voornemen waarvoor u dingen moet laten. Dus niet: “ik mag niet meer snoepen in de middag”, maar wel: “Ik eet ’s middags voortaan twee stuks fruit in plaats van snoep”
 
R = Realistisch. Leg de lat niet te hoog en verander niet teveel in een keer. Elke dag gaan sporten of nooit meer snoepen is niet zo realistisch…
 
T = Tijdgebonden. Stel uzelf een deadline. Daarna kunt u bekijken of het doel is gehaald en of u misschien een nieuw doel wilt uitkiezen. Bijvoorbeeld: “Ik begin 1 maand lang met 10 minuten mediteren als ik wakker word.” De termijn helpt om het beter vol te houden en laat u bewust bekijken wat de nieuwe gewoonte voor u doet.