hartklep, aortaklep,

Goed nieuws voor mensen die een hartklep nodig hebben

Steeds meer mensen kunnen met een nieuwe hartklep geholpen worden. En met een beter resultaat dan pakweg vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een persbericht van de Nederlandse Hart Registratie (NHR). 
 
Vijf jaar geleden overleed 5,3 procent van de mensen die een hartklep kregen binnen vier maanden. In vijf jaar tijd daalde dat percentage naar 2,8 procent. En dat is natuurlijk goed nieuws. 
 
Veel oudere en zieke patiënten konden vroeger niet via een open hartoperatie geholpen worden met een aortaklepvervanging. Voor deze groep mensen is een nieuwe methode ontwikkeld waarbij de nieuwe hartklep via een katheter wordt geplaatst. Dat betekent dat mensen die eerst niet meer geholpen konden worden, nu wél een nieuwe kunstklep kunnen krijgen middels deze zogeheten TAVI-methode. Hierdoor is het aantal mensen dat een nieuwe klep krijgt gestegen; van 2662 in 2013 naar 3699 in 2017, laat de Nederlandse Hart Registratie (NHR) weten. Ook goed nieuws, kortom!
 
Aortaklepvernauwing is één van de meest voorkomende hartaandoeningen in Nederland. Onbehandelde ernstige aortaklepvernauwing is dodelijker dan veel vormen van kanker, weet de NHR. De gemiddelde leeftijd van mensen die een nieuwe aortaklep krijgen, is volgens de NHR toegenomen van 72 jaar in 2013 naar 75 jaar in 2017. 
 
De eerder genoemde TAVI-methode, waarbij de nieuwe hartklep via een katheter wordt geplaatst, wordt overigens ook steeds vaker toepast bij andere patiënten. Dus niet alleen bij hen die vroeger te ziek waren om geholpen te worden. Toch kan deze operatie via een katheter niet bij iedereen worden toegepast: voor een aantal patiënten blijft de open hartoperatie gewoon een betere manier.
 
De NHR constateert overigens ook dat de kwaliteit van leven van vier op vijf mensen die een nieuwe klep kregen, er een jaar na de ingreep op vooruit is gegaan. Zowel lichamelijk als psychisch. Zo’n twintig procent laat weten er juist slechter aan toe te zijn. Hoe dat komt, wordt nader onderzocht.

Reacties (1)

  • afbeelding van christa looienga-weide
    christa looieng... ( )

    Wat is er nieuw aan het bericht over de TAVI-methode? Die werd er al door meer dan 10 jaar geleden toe gepast.En ook toen niet alleen aan bijzonder kwetsbare patiënten.Nu wordt het gebracht als of het ineens DE oplossing is voor veel mensen.Het is helaas zo dat de artsen nog altijd liever de open-hart-methode doen en daarmee veel patiënten niet anders willen helpen ook al vragen zij erom.Ik ben een ervaringsdeskundige wat dat betreft.Heb voor 4jaar gevraagd om de Tavimethode voor de vervanging van mijn 2 verkalkte hartkleppen. Kon niet,werd hier in Nederland gezegd bij verschillende ziekenhuizen. Wel vreemd,want in België en in Duitsland kon het WEL!! Rara hoe kan dat? Tja,de kleppen voor de Tavi zijn wel duurder en alles wat erbij komt ook. Zal het daaraan kunnen liggen? ik vraag het mij af.Ook nu nog doen de ziekenhuizen moeilijk en je moet van goede huize komen om te krijgen wat je wenst. Ben je nog redelijk goed in conditie,heb je verder geen lichamelijke grote aandoeningen? Dan kan je het meestal wel vergeten ook al ben je de 80 gepasseerd. Zo ziet de praktijk uit.

    dec 05, 2018

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.