default-header
HomeNieuwsGezondheidsbulletin ontraadt gebruik nieuw middel tegen obesitas

Gezondheidsbulletin ontraadt gebruik nieuw middel tegen obesitas

Leefstijl

dinsdag 27 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Het Gezondheidsbulletin (Ge-Bu) ontraadt het voorschrijven van Naltrexon/bupropion bij obesitas. Voor dit nieuwe medicijn was onlangs veel aandacht in de media, onder meer via de NOS. Het geneesmiddel wordt volgens het bulletin volledig vergoed door de zorgverzekeraar, maar dan alleen in combinatie met leefstijlinterventie. De vergoeding kwam nadat het middel onlangs werd opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Valt tegen

Desondanks is Ge-Bu kritisch. Volgens het blad vallen de resultaten van naltrexon/bupropion met betrekking tot gewichtsverlies tegen. Het blad verwacht dat meer dan een derde van de gebruikers om die reden de behandeling zal staken. “Uit een onderzoek naar cardiovasculaire eindpunten konden geen conclusies worden getrokken omdat het voortijdig werd gestaakt. Er is daarom geen reden om dit middel in de praktijk te adviseren aan obese patiënten.”

Leefstijl

Hartpatiënten Nederland adviseert het aanpassen van de leefstijl bij afvallen. Dat is veel efficiënter, voorkomt een jojo-effect en is bovendien gezonder dan het innemen van medicijnen. Die geven immers altijd bijwerkingen. Daarbij is het middel soms zelfs erger dan de kwaal…..

Meer weten over afvallen en vooral hoe? Bezoek onze website www.hartpatienten.nl en kijk onder leefstijl. Of rechtstreeks via https://www.hartpatienten.nl/leefstijl/

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Ad van Trier 7 oktober 2022

    Ik ben helemaal niet voor medicinaal afvallen, maar de manier waarop in deze berichtgeving gejongleerd wordt met leefstijl, jojo-effect, bijwerkingen en ‘erger dan de kwaal’ in een voortijdig gestaakt experiment vind ik oppervlakkig en clichématig en doet geen enkel recht aan het probleem dat afvallen voor de meeste mensen vormt.