default-header
HomeNieuwsGezonde bonbons en verantwoorde taart

Gezonde bonbons en verantwoorde taart

Leefstijl

maandag 3 januari 2022, door Hartpatiënten Nederland

Interview met ‘bewuste’ patissier Steyn Dullens

Bonbons, taarten en macarons worden niet gauw geassocieerd met gezondheid. Als het aan patissier Steyn Dullens ligt komt daar nu eens verandering in. Hij gooit het in zijn patisseriezaak in Thorn over een heel andere boeg en werkt iedere dag aan de ontwikkeling van lactose-, gluten- en suikervrije zoetigheden. “Als je als diabetespatiënt met een vergrootglas op de menukaart moet zoeken naar iets dat je wél mag hebben, is het niet leuk meer.”

Onbezorgd genieten van een stuk verjaardagstaart, het klakkeloos aannemen van traktaties op het werk of zomaar op een doordeweekse avond een reep chocolade voor de televisie: dat is voor diabetespatiënten en mensen met hart- en vaatziekten geen vanzelfsprekendheid. Omdat suikers, vetten en koolhydraten allemaal effect hebben op de bloeddruk en het bloedsuiker- en cholesterolgehalte, is het continu opletten geblazen. Patiënten die iedere dag heel bewust bezig zijn met hun voeding en leefstijl, zullen dus niet gauw even binnenlopen bij een luxe bakkers- of pattisseriezaak.

“Ik schrik er eerlijk gezegd nog steeds van als ik zie hoe weinig bakkers met gezondheid bezig zijn”, vertelt patissier Steyn Dullens. “Vier op de vijf bakkers hebben bijvoorbeeld geen glutenvrij brood en er zijn nog maar heel weinig patissiers die zich bezighouden met suikervrije producten.” In juli van dit jaar opende hij de deuren van Steyn Dullens Patisserie, een patisseriezaak met lunchroom in het idyllische plaatsje Thorn. Vanaf zijn vierde wist hij al dat hij kok wilde worden. Als telg uit een kleine ondernemersfamilie zit het zakelijke hem in het bloed. “Ik heb altijd al graag een eigen zaak gewild. Hiervoor heb ik zes jaar bij sterrenrestaurant Da Vinci gewerkt als patissier. Ik heb hier enorm veel ervaring opgedaan en ben verliefd geworden op de patisserie.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.