default-header
HomeNieuwsGezond grillen

Gezond grillen

woensdag 5 september 2018, door Hartpatiënten Nederland

Horen veel vlees, sausjes en brood voor u echt bij een barbecue? Het kan ook anders. Probeer de onderstaande gerechtjes eens. Daar komt geen vlees, sausje of brood aan te pas en toch zult u ervan genieten. Met deze recepten ontdekt u dat barbecueën ook heel slank kan! Door voor vis en groenten te kiezen bijvoorbeeld. Stevige witvis kan prima op de barbecue. Aan een spies, in een visklem of verpakt in aluminiumfolie.

Horen veel vlees, sausjes en brood voor u echt bij een barbecue? Het kan ook anders. Probeer de onderstaande gerechtjes eens. Daar komt geen vlees, sausje of brood aan te pas en toch zult u ervan genieten. Met deze recepten ontdekt u dat barbecueën ook heel slank kan! Door voor vis en groenten te kiezen bijvoorbeeld. Stevige witvis kan prima op de barbecue. Aan een spies, in een visklem of verpakt in aluminiumfolie. Ook vette vis, zoals zalm of makreel, is gegrild erg lekker. Naast de goede vetzuren is vette vis rijk aan vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van onze botten en spieren en weerstand. En denk ook eens aan gegrilde groenten en fruit op de barbecue. Tomaat, paprika, ui, maïs, courgette, witlof, gepofte appel en ananas zijn gegrild niet te versmaden!
 
Hoofdgerecht voor 6 personen
Marineertijd: minstens 1 uur
Bereidingstijd: 15 minuten
 
Boodschappenlijstje:
500 gram stevige witvis zoals zeewolf
1 sinaasappel
olijfolie
2 teentjes knoflook
naaldjes van 4 takjes rozemarijn
1 groene paprika
16 plakken parmaham

Bevat per persoon:
1000 kj (240 kcal)
28 g eiwit
13 g vet, waarvan 3 g verzadigd vet
2 g koolhydraten, waarvan 2 g suikers 

Aan de slag
Snij de witvis in stukken van 4 cm. Pers de sinaasappel uit. Meng de vis met het sinaasappelsap, 2 eetlepels olijfolie, knoflook en rozemarijn. Laat de vis minimaal een uur marineren in de koelkast. Leg 6 houten prikkers in een bakje water. Zo voorkomt u dat ze later op de barbecue makkelijk verbranden. Steek de barbecue aan. Wacht bij een houtskool- of brikettenbarbecue tot de vlammen gedoofd zijn en er een laagje witte as op de kolen ligt. Maak de paprika schoon en snij in stukken. Omwikkel de visblokjes met de parmaham. Rijg de vis en paprika aan de
spiesen en bestrijk met olijfolie. Grill de vis in 3-4 minuten per kant gaar.