default-header
HomeNieuwsGevaar Colchicine

Gevaar Colchicine

Behandeling

donderdag 8 oktober 2020, door Hartpatiënten Nederland

Gebruik van colchicine om hart-en vaatziekten te voorkomen, is ineffectief en schadelijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Dat stelt huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan de IJssel. Colchicine wordt al eeuwen gebruikt als ontstekingsremmend middel bij jicht. Recent onderzoek zou doen blijken dat je dit middel ook kunt gebruiken om hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Van der Linde verwijst de onderzoeksresultaten naar de prullenmand. Ze deugen niet, vindt hij.

De onderzoekers presenteerden de “veelbelovende ontdekking” onlangs op het Congres van de European Society of Cardiology (ESC) eind augustus in Amsterdam en in The New England Journal of Medicine. Er traden volgens de onderzoekers minder (dodelijke) hartinfarcten op in de met Colchicine behandelde groep.

Van der Linde hield de gepresenteerde cijfers tegen het licht en kwam tot de schrikbarende ontdekking dat wij weer eens voor het lapje worden gehouden. Hem restte maar één conclusie: “En dat is dat colchicine geen klinische relevante verbetering van hart- en vaatziekten levert, maar wel een grotere sterfte geeft in de behandelde groep. Bij de plaatsbepaling van medicijnen dienen bijwerkingen meegewogen te worden en die zijn bij colchicine frequent en ernstig.”

Van der Linde bestudeerde ook het rekenwerk van de uitkomsten van de zogenoemde LoDOCo2-studie. Zijn conclusie: “Toepassing van colchicine voor de onderzochte indicatie is ineffectief,
schadelijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. De presentatie van dit onderzoek vertoont bekende kenmerken van misleiding.”

Voor meer artikelen klik hier