default-header
HomeNieuwsGenen ontdekt die rol spelen bij ontstaan hoge bloeddruk

Genen ontdekt die rol spelen bij ontstaan hoge bloeddruk

vrijdag 23 september 2016, door Hartpatiënten Nederland

Onderzoekers hebben variaties in drie genen ontdekt die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een hoge bloeddruk.

Onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht hebben variaties in drie genen ontdekt die bij één op de honderd mensen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een hoge bloeddruk. Deze ontdekking kan mogelijk in de toekomst helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen hoge bloeddruk. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Nature genetics. 
 
Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Elke dag overlijden er in Nederland alleen al meer dan 100 mensen aan een hart- en vaatziekte. Onderzoek naar het voorkomen hiervan is dus van groot belang.
 
Grote invloed op hoge bloeddruk
 
In deze internationale studie vonden onderzoekers 31 bloeddrukgenen. Van drie daarvan is precies vastgesteld hoe ze werken en daaruit blijkt dat ze ieder een enorme invloed hebben op de regulering van de bloeddruk. Dit is in eerdere studies nooit gevonden. Prof. dr. Folkert Asselbergs, hoogleraar cardiogenetica in het UMC Utrecht: ”De drie genen die we in deze studie ontdekten, hebben twee keer zoveel effect op de bloeddruk in vergelijking met eerder ontdekte genen. Deze ontdekking stelt ons in staat om in kaart te brengen én te begrijpen hoe hoge bloeddruk in het menselijk lichaam ontstaat en zich ontwikkelt. Dit biedt veel nieuwe inzichten voor onderzoek naar nieuwe behandelingen of om te bepalen welke bestaande medicijnen goed werken bij de behandeling van hypertensie.”
 
Grootschalige wereldwijde studie
 
De verschillende internationale teams onderzochten het genetisch profiel van ongeveer 347.000 mensen en hun medische dossiers. De deelnemers waren zowel gezond als lijdend aan diabetes, bepaalde hartziekten en hypertensie. Ze zijn afkomstig uit heel Europa, de Verenigde Staten, Pakistan en Bangladesh. Asselbergs: “De enorme omvang van onze studie heeft ons in staat gesteld genetische varianten te identificeren die bij één op de honderd mensen de bloeddruk beïnvloeden.”
 
Publicatie
 
Aan de grootschalige studie namen ongeveer 200 onderzoekers uit 15 landen deel. Surendran et al. Trans-ancestry meta-analyses identify rare and common variants associated with blood pressure and hypertension. Nature Genetics 2016.
 
Bron: UMCU

Geef een reactie