CZ, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte, chronisch nierfalen, prostaatkanker

Geen pillen,maar paprika’s?

De jaarwisseling ligt inmiddels een maandje achter ons als deze eerste Hartbrug van het nieuwe jaar bij u op de deurmat valt. Terwijl ik mijn stukje voor deze uitgave schrijf, denk ik aan een aantal zaken die recent mijn bijzondere aandacht trokken:
 
 • Alternatieve therapieën onder vuur bij CZ
 • Medicijntekorten patiënten klagen over meeluisteren bij de dokter
 • Van de helft van wat we doen in de geneeskunde weten we niet of het werkt
 • Verborgen deals van topartsen
En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar daar worden u en ik echt niet vrolijker van. Op deze manier raak ik er steeds meer van overtuigd dat de gezondheidszorg ziek is. Goed ziek. Maar hoe kunnen wij die genezen en is er nog hoop op verbetering? Jawel hoor. Ik kan u gerust stellen…
 
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) organiseerde onlangs een dag waarop artsen samen komen om elkaar aan de tand te voelen over gevoelige kwesties binnen hun vak. Dit jaar was hun thema ‘Verbeteren of verzieken? Medicalisering en de rol van de dokter’. Uit diverse publicaties bleek op deze NTvG-dag aanzienlijk ruimte te zijn voor een scherpe weging van wat de medische wereld nu eigenlijk echt doet.
 
Onder medicalisering verstaan we een door een arts uitgevoerde activiteit die niet leidt tot een substantiële gezondheidswinst. Daarbij gaat het om situaties die in principe normaal zijn, maar door medische inmenging tot ziekelijk worden benoemd. Vervolgens volgen maatregelen waar betrokkenen niets mee opschieten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgangsklachten. Een heel normaal verschijnsel waartegen allerlei medicijnen, met de nodige bijwerkingen, werden voorgeschreven. Echter zonder resultaat!
 
Ook kun je ziektes creëren door de zogenaamde normaalwaarden, die in het bloed gemeten worden, op te krikken. Als je de normaalwaarde van bijvoorbeeld cholesterol, hoge bloeddruk, en suikerziekte, net zoals chronisch nierfalen en zelfs verdenking op prostaatkanker scherper weet te formuleren, dan stijgt het aantal “patiënten” met grote getalen. Oftewel, plots hebben zij te kampen met hoog cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte, chronisch nierfalen of verdenking op prostaatkanker.
De zinloze strijd tegen deze ‘te hoge’ waarden wordt door de dokter goedbedoeld overgenomen en het resultaat is een miljardenbusiness die niet meer te stoppen of te verminderen valt. Op de NTvG-dag is meerdere malen gesteld dat klaarblijkelijk dertig procent van alle medische ingrepen overbodig is. Daartoe behoort ook het voorschrijven van medicatie!
 
Daarbij komt ook nog eens het feit dat wij steeds minder risico’s accepteren en is geneeskunde vaak gericht op risicobehandeling. Goede voorbeelden daarvan zijn cholesterolverlagers, bloedverdunners en bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk. Allemaal medicatie die je niet slikt om symptomen te bestrijden. Wij slikken het massaal omdat we in de veronderstelling zijn dat we ermee voorkomen dat we ooit symptomen krijgen. En in dit alles is Big Farma een hele belangrijke boosdoener: ‘Wat de grote fi rma’s uitvreten met uw arme lijf en de beïnvloedbare dokter, is veel erger dan we toch al vreesden ’aldus Bert Keizer, fi losoof en arts bij de Levenseindekliniek, in NRC.
 
En nu mijn uitleg waarom dit verhaal geruststellend is: het betekent dat onze dokters hun eigen grenzen onder ogen durven te zien.
 
Met vriendelijke groet,
 
Jan van Overveld, voorzitter 
 

Deze column verscheen eerden in HartbrugMagazine 2019-1

 

Reacties (4)

 • afbeelding van Eugenie Verschoof
  Eugenie Verschoof ( )

  Ik ben het helemaal met Jan eens. Big farma heeft de zorg als verdienmodel gekozen. Niet beter maken maar angst zaaien om medicatie erdoor te drukken die een heel leven genomen moet worden. Beter maken is geen verdienmodel. Dat zijn maar tijdelijke inkomsten. En artsen hebben zich laten verleiden met reisjes en andere mooie beloftes. De zorg zelf is erg ziek. Terminaal lijkt het. En hoewel ik niets tegen medicatie heb moeten we geld verdienen als motivatie voor t verstrekken stoppen. Dus; een nationale medicijngebruik beginnen. Zelf medicatie maken zodat de macht van de big farma gebroken wordt. Europees zou veter zijn maar helaas is Europa drukker met de baantjes roulette. Dus laten we als Nederland zelf eens een betere medicijnoplossing bedenken. Met gekeurde grondstoffen niet alleen uit China. Doorbreken we die terreur ook eens.

  feb 20, 2019
 • afbeelding van Peter Olijslagers
  Peter Olijslagers ( )

  Hallo,
  Het vorige jaar heb ik n.a.v. wat problemen (hart) een katheterisatie ondergaan waaruit bleek dat er niets met mijn kransslagaders aan de hand was. Uit eerder bloedonderzoek bleek dat de waarden van o.a. cholesterol, suiker enz. goed waren.
  Na de katheterisatie adviseerde de toch hoogopgeleide chirurg mij om cholesterol tabletten en bloedverdunners te gaan slikken. De motivatie: "Als u ze niet gaat slikken zien we u over 10 jaar hier waar terug". Ik was toen 67 jaar. Ik weigerde dat, ik had dat in het voorafgaande gesprek ook al duidelijk gemaakt, ik gebruik geen medicijnen en wil dat zo houden ook!!!
  Ik had wat overredingskracht nodig om te voorkomen dat er medicijnen werden voorgeschreven, maar uiteindelijk heb ik het gewonnen.
  Cholesterol is hard nodig in je lichaam dus wat verhoging kan echt geen kwaad.
  Gezonde groeten,
  Peter

  feb 20, 2019
 • afbeelding van Astrid Ragnhild
  Astrid Ragnhild ( )

  applaus dat er steeds meer mensen overeind komen tegen het zinloze van de medische wereld ( lees farmaceuten) die dieven zijn even erg als de wapenindustrie en schuwen geen doden als ze zo nog wat rijker kunnen worden.

  feb 20, 2019
 • afbeelding van Sjanie van der Linden
  Sjanie van der ... ( )

  Beste Jan,

  Ik wil even reageren op uw column in het Hartbrug magazine.
  Vooral van de laatste zinnen werd ik blij; dat onze dokters hun eigen grenzen onder ogen durven zien.
  Het wordt hoog tijd dat artsen ook anders gaan kijken en de oorzaak gaan zoeken hoe iets, en door wat het kan ontstaan.
  Niet meteen een pil geven maar adviseren voor alternatieven.
  Ook de zin: ‘dat je de normaalwaarden op gaat krikken en zo weer tal van ‘ziekten’ creëert’ is mij uit het hart gegrepen.
  De Farmaceutische industrie is er blij mee en werkt er ook zelf aan mee.
  Ik heb mij laten vertellen dat artsen in hun opleiding gemiddeld niet meer dan twee dagen over goede voeding worden onderwezen.
  Veel mensen en artsen vinden het ‘normaal ‘ dat je op een gegeven moment aan de cholesterolpillen en hoge bloeddrukmedicijnen moet/gaat.
  En pillen lossen de oorzaak niet op en moet je vaak je leven lang blijven gebruiken.
  Ook maagbeschermers worden veelvuldig ‘ uitgedeeld’ door veelvuldig medicijngebruik.
  We moeten wakker worden en ons bewust zijn, van hoe het systeem ons in de greep houdt en de kosten de pan uitrijzen.
  Van veel medicijnen weten we inderdaad niet of het werkt maar ze leveren veel geld op aan Big Farma.
  Dank voor uw column om ons de ogen te openen.

  Sjanie van der Linden.

  feb 25, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.