default-header
HomeNieuwsGecombineerde Leefstijlinterventie

Gecombineerde Leefstijlinterventie

woensdag 19 december 2018, door Hartpatiënten Nederland

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

 
De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) richt zich op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl. De interventie omvat advies over en begeleiding bij het verwerven van gezonde voedings- en eetgewoontes, een gezond beweegpatroon en hoe om te gaan met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek). 
 

Voor wie is een gecombineerde leefstijlinterventie?

 
Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een GLI. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico volgens de indicatiecriteria uit de NHG standaard Obesitas  en de Zorgstandaard Obesitas (externe link).
 

Uw gecombineerde leefstijlinterventie in het basispakket?

 
Per 1 januari 2019 wordt de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed vanuit de basisverzekering. Een goed beschreven, effectief programma voor een gecombineerde leefstijlinterventie is het uitgangspunt voor de vergoeding. Voorwaarden voor vergoeding van een programma zijn:
 

Het combineert de drie componenten: leefstijl, voeding en gedrag;

 
Het past binnen de voorwaarden van de NZa-beleidsregel (o.a. 12 maanden behandeling en 12 maanden onderhoud, omvat geen elementen die niet vergoed worden binnen de basisverzekering zoals begeleid bewegen en/of sporten, specifieke financiële voorwaarden etc).

 

De rol van RIVM Centrum Gezond Leven

 
Het CGL begeleidt interventie-eigenaren in het erkenningstraject. Met andere partijen in het Convenant van erkenningen  zijn criteria voor erkening vastgesteld. Deze gelden voor alle interventies die erkenning willen. Een onafhankelijke commissie toetst de interventies op kwaliteit en effectiviteit. Een programma voor een GLI heeft daarboven nog iets extra’s omdat deze moet voldoen aan de voorwaarden van de NZa. Daarnaast is voor de GLI vastgesteld dat deze erkend moeten zijn op minimaal eerste aanwijzingen voor effectiviteit.
 

Wie beslist over de inhoud van het basispakket?

 
Uiteindelijk beslist de zorgverzekeraar welke gecombineerde leefstijlinterventie hij voor zijn verzekerden vergoedt. Als uw programma is erkend door de erkenningscommissie dan bepalen het ZIN en Zorgverzekeraars Nederland vervolgens of het programma valt onder de te verzekeren zorg.
 

Meer lezen

 
De werkwijze van het erkenningstraject en de criteria voor beoordeling van interventies
Informatie over voorwaarden voor inkoop van gecombineerde leefstijlinterventies vindt u in het addendum van het Zorginstituut
 
 
 
 

 


Geef een reactie