default-header
HomeNieuwsFraudeurs in zorg hebben vaak al strafblad

Fraudeurs in zorg hebben vaak al strafblad

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 12 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Bestuurders van frauderende zorginstellingen zijn zelf vaak al eens veroordeeld. Dat schrijf NRC op basis van een onderzoeksrapport van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Daarin werken het Openbaar Ministerie en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD samen.
Die kunnen het weten, kortom.
Het knooppunt bekeek alle 41 gevallen van zorgfraude of een ernstig vermoeden daarvan tussen 2016 en 2018, schrijft NRC. Bij deze zorgfraude waren volgens de krant 53 bestuurders betrokken. Van deze mensen bleek bijna de helft eerder al eens veroordeeld te zijn. Het gaat daarbij om onder meer zware verkeersovertredingen, maar ook misdrijven zoals witwassen en poging tot doodslag.
Dertien bestuurders die zich volgens de krant bezig houden met begeleid of beschermd wonen hadden een strafblad. Het knooppunt stelt hardop de vraag „of je deze mensen dit werk wilt laten doen, zeker als het gaat om begeleid of beschermd wonen”. (NRC)
Overigens richtte het onderzoek zich uitsluitend op bestuurders die betrokken waren bij fraude of daarvan verdacht worden. Het onderzoek is niet representatief voor de zorgsector, aldus een woordvoerder van het knooppunt in de krant.

 

Voor meer artikelen klik hier