KRO-NCRV, Hartpatiënten Nederland, Follow The Money

Fraude met zorggeld onacceptabel

Grote bedrijven in de zorg maken torenhoge winsten. Soms worden er declaraties ingediend voor zorg die nooit is verleend. Hartpatiënten Nederland vindt dat, in navolging van het Ministerie van Volksgezondheid, onacceptabel.

Onderzoeksjournalisten van Pointer, Reporter Radio en Follow The Money ontdekten dat grote zorgbedrijven in 2017 “opmerkelijke winstpercentages” behaalden. Bij 97 grote zorgbedrijven lagen deze winstpercentages gemiddeld op 21 procent. Bij andere bedrijven in de sector ligt dat percentage ergens rond de 2 of 3 procent. En dat is schokkend.

De winst gaat niet naar de zorg of de mensen die dag en nacht keihard werken in die zorg, maar naar eigenaren en aandeelhouders. Sommige bedrijven maakten in 2017 winsten van ruim 65 procent. Godsgeklaagd!

Volgens voorzitter Aad de Groot van de raad van bestuur van zorgverzekeraar DSW is er iets niet in de haak. Als er meer dan 2 of 3 procent winst wordt gemaakt, is er alle reden voor gefronste wenkbrauwen. 

Vermoed wordt dat niet verleende zorg toch wordt gedeclareerd bij gemeenten of zorgverzekeraars. Let wel, het gaat hier om vele tientallen miljoenen euro’s aan winst, die verdwijnen in de zakken van eigenaren en aandeelhouders. Volgens de journalistieke onderzoekers is in 46 gevallen in totaal een winst van 21,8 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Faveo Zorg in Rotterdam liet de meeste winsten wegvloeien in de wijde zakken der aandeelhouders: 5,1 miljoen euro. 

Een van de bedrijven die in het programma Pointer van KRO-NCRV werden genoemd, is de Rotterdamse thuiszorger Naborgh. Die probeerde nog via een kort geding de uitzending woensdagavond te voorkomen. Vergeefs. Naborgh heeft volgens Pointer declaraties ingediend voor nooit verleende zorg. Daarmee verdwenen vele honderdduizenden euro’s in de zakken van de eigenaar. Een godsgeklaagd schandaal.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat in het licht van bovenstaande de capaciteit van de inspectiediensten vorig jaar is uitgebreid.

Hartpatiënten Nederland hoopt dat aan deze massale en grootschalige zakkenvullerij over de ruggen van hulpbehoevenden en zorgverleners paal en perk wordt gesteld. Jezelf verrijken aan het leed van anderen, hoe diep kun je zinken!
 

Reacties (2)

 • afbeelding van Henk Verbruggen
  Henk Verbruggen ( )

  hallo,

  Kunnen jullie eens uitzoeken hoe dat kan? Voor mij is dit nauwelijks te bevatten, werk al meer dan 35 jaar in zorg en ik kan hier met mijn pet niet bij. Wordt er ook steeds kwaad over maar mogelijk is er niks aan de hand en heeft deze beste bestuurder het allemaal zelf en keurig verdiend. Maar ook al zou het juridisch misschien kloppen blijft ik het toch niet passend vinden.

  vr. groet
  Henk

  mei 06, 2020
 • afbeelding van Henk Verbruggen
  Henk Verbruggen ( )

  Het onderwerp van mijn reactie gaat over hoe Marius Touwen, bestuurder Zorg van de Zaak in de Quote 500 kan staan?

  mei 06, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.