default-header
HomeNieuwsForse stijging vacatures ziekenhuizen

Forse stijging vacatures ziekenhuizen

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 6 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het aantal vacatures in ziekenhuizen loopt fors op. Dat blijkt uit onderzoek door Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg, van 78 jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen.
Met name het aantal moeilijk vervulbare vacatures steeg met maar liefst 39 procent. In totaal steeg het aantal vacatures met 9,4 procent naar 8095.
De bedrijfslasten van de ziekenhuizen stegen met 4,6 procent omdat steeds vaker externe krachten moesten worden ingehuurd, met name voor de moeilijk vervulbare vacatures.
Een andere kostenpost die fors opliep zijn de kosten voor patiënten. Deze kosten stegen met 7,5 procent naar 5,5 miljard euro. Grotendeels bestaan deze kosten uit medicijnen en dergelijke.
Het is niet allemaal kommer en kwel voor de ziekenhuizen want hun financieel positie verbeterde intussen wel. Bij elkaar verdienden de ziekenhuizen iets minder dan 447 miljoen euro. Het eigen vermogen steeg naar 6,9 miljard dollar. Maar er zijn ook zwakke broeders: zes ziekenhuizen meldden negatieve resultaten, meest op basis van incidentele oorzaken.
De omzet van de hospitalen bedroegen vorig jaar bijna 26 miljard euro. De bedrijfslasten schommelden rond de 25 miljard.

 

Voor meer artikelen klik hier