default-header
HomeNieuwsFit de zomer in en uit

Fit de zomer in en uit

LeefstijlVoeding

vrijdag 9 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Het is de missie van huisarts Stefan van Rooijen om mensen bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Dit doet hij onder meer met zijn leefstijlplan Fit4Life. Een van de moeilijkste dingen van het omgooien van je leefstijl is echter consequent zijn. Hoe doe je dat tijdens de zomermaanden?

Omgaan met verleidingen

“In je normale dagelijkse leven zijn (nieuwe) gewoontes goed vol te houden, maar zodra je uit je ritme raakt, wordt het lastiger. Op vakantie heb je vaak een heel ander dagritme en daarnaast heb je ook niet je eigen keuken ter beschikking. Wat het extra lastig maakt om gezonde gewoontes vol te houden, is dat we zo’n ongezonde leefomgeving hebben: overal waar we komen, worden we blootgesteld aan verleidingen. En als je in het zonnetje op een terrasje zit vergt het meer capaciteiten om bitterballen en cocktails te weerstaan, dan in je eigen huis. Wat helpt is om voordat je op vakantie gaat, voor jezelf na te denken wat je doelen zijn. Maak een concreet plan, het liefst schrijf je het zelfs op, van hoe je je gezonde leefstijl gaat volhouden en wanneer je jezelf toestaat om daar vanaf te wijken. Hoe vaak neem je bijvoorbeeld een ijsje of biertje, hoe vaak eet je buiten de deur? Goede voorbereiding is het halve werk. Om niet te vallen voor de veelal ongezonde tussendoortjes die je buiten de deur tegenkomt, kun je bijvoorbeeld snoepgroente meenemen in een bakje.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.