default-header
HomeNieuwsFIOD gaat corruptie in zorg opsporen

FIOD gaat corruptie in zorg opsporen

Belangenbehartiging

dinsdag 5 juli 2022, door Hartpatiënten Nederland

Het schandaal in het Isalaziekenhuis in Zwolle waar vijf cardiologen worden verdacht van het aannemen van steekpenningen, heeft de Fiscale Inlichten en Opsporingsdienst FIOD op het spoor gezet zich meer dan ooit te richten op de medische sector. De FIOD gaat de komende jaren de nadruk leggen op corruptie in de zorg. Hoewel de dienst geen idée heeft hoe wijdverbreid die corruptie is. Volgens de dienst is de sector er wel gevoelig voor.

Dat schrijft het NRC maandag. NRC-journaliste Liza van Lonkhuyzen had hierover een gesprek met Desirée van der Hoorn, projectleider bij het Anti-Corruptie Centrum van de FIOD, en Martine Dontje, landelijk officier bij het Openbaar Ministerie op het gebied van corruptie.

Gezocht: tipgevers

De FIOD is vooral op zoek naar mensen die tippen, maar die zijn nauwelijks te vinden, bleek uit dat gesprek. Toch hoopt de FIOD dat artsen, verpleegkundigen of financiële managers van zorginstellingen die iets verdachts zien, dat actief gaan melden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om dingen die opvallen. „Bijvoorbeeld artsen die in een maatschap zitten en zich afvragen: Waarom werken we eigenlijk altijd met leverancier A, en niet B?”, zegt Van der Hoorn in NRC. „Worden er eigenlijk wel offertes opgevraagd? Of de financiële topman die vraagtekens zet bij de inkopen.” Het kan ook dat sommige mensen wel erg ruim in de slappe was zitten en blijkbaar veel te besteden hebben, meer dan je bij een functie zou mogen verwachten. Ook dat wekt argwaan, en zo’n dingen zou de FIOD graag via tips willen achterhalen.

Tipgevers kunnen zich anoniem melden via het Team Criminele Inlichtinge, hun naam wordt niet bekend.

Goed nieuws

Voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland is blij met de nieuwe aanpak. “Dit soort hartelijke samenwerkingen tussen een zorgverlener en een farmaceutisch bedrijf zijn wat ons betreft not-done. Die keuren wij ten zeerste af. Op die manier wordt het vertrouwen in de zorg de zoveelste keer geschaad. Hartpatiënten Nederland ondersteunt daarom de onderzoeken van de FIOD van harte en hoopt dat er ingeval van vermeende verstrengelde belangen melding daarvan gedaan wordt.”