default-header
HomeNieuwsFijnstof erger dan gedacht voor het hart

Fijnstof erger dan gedacht voor het hart

vrijdag 15 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Fijnstof kan twee keer meer sterfte door hart- en vaatziekten veroorzaken dan we tot nog toe achten.

Fijnstof kan twee keer meer sterfte door hart- en vaatziekten veroorzaken dan we tot nog toe achten. Dat schrijft NRC naar aanleiding van nieuwe berekeningen van wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz. Zij publiceerden hun onderzoeksresultaat afgelopen dinsdag in het European Heart Journal.
 
De sterfte door luchtvervuiling is zelfs hoger dan door roken, zegt hoogleraar atmosferische fysica en chemie Jos Lelieveld, eerste auteur van het artikel, in NRC. Roken kunnen je opgeven, je kunt ermee stoppen. Maar met luchtvervuiling kan dat niet. Weer een reden om klimaatmaatregelen te nemen!
 
Volgens de onderzoekers leven Europeanen gemiddeld twee jaar korter als gevolg van de luchtvervuiling. En de extra sterfte door fijnstof bedraagt in Europa jaarlijks 659.000 mensen, waar eerder werd uitgegaan van 400.000 mensen. 
 
Fijnstof kan diep in de longen doordringen. Het gaat daarbij onder meer om roetdeeltjes, bijvoorbeeld van dieselmotoren. De extra sterfte door uitlaatgassen van auto’s bedraagt volgens NRC 434.000 mensen per jaar. Maar ook de bio-industrie kan er wat van waar het gaat om het veroorzaken van fijnstof. Varkens-, koeien- en kippenstallen worden steeds reusachtiger en veroorzaken enorm veel fijnstof in de lucht. 
 
Fijnstof dringt niet alleen diep in de longen door, hij wordt daarmee ook opgenomen in het lichaam. En dat leidt weer tot infecties, ontstekingen, celbeschadigingen en afnemende elasticiteit van bloedvaten. Als je maar lang genoeg smerige lucht inademt (en daar komt je niet onderuit), loop je meer risico op diabetes, hoge bloeddruk en aderverkalking. 
 
Helaas verandert er niks. Want de geleerden en politici gaan nu stechelen over de vraag of de cijfers wel kloppen en of hartproblemen ok andere oorzaken kunnen hebben, zodat ze niet aan fijnstof kunnen worden toegeschreven. Zolang het ene onderzoek het andere opvolgt, gebeurt er niks. Want politici verschuilen zich steevast achter het mantra: we wachten nader onderzoek af. 
   

Geef een reactie