default-header
HomeNieuws‘Farmaceutische bedrijven betalen en bepalen nascholing artsen’

‘Farmaceutische bedrijven betalen en bepalen nascholing artsen’

donderdag 30 augustus 2018, door Hartpatiënten Nederland

De verplichte nascholing wordt betaald en bepaald door farmaceutische bedrijven. Een ongewenste situatie, zo schreef Hans van der Linde onlangs in het Reformatorisch Dagblad. UIt een alarmerend rapport van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat het nacholingsaanbod voor artsen inventariseerde, blijkt dat 71 procent van het onderzochte aanbod afkomstig was van de industrie.

De verplichte nascholing wordt betaald en bepaald door farmaceutische bedrijven. Een ongewenste situatie, zo schreef Hans van der Linde onlangs in het Reformatorisch Dagblad. UIt een alarmerend rapport van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat het nacholingsaanbod voor artsen inventariseerde, blijkt dat 71 procent van het onderzochte aanbod afkomstig was van de industrie. De nacholingen werden georganiseerd door 25 reclamebureaus, zo schrijft Van der Linde in de krant. 

Producten via onderwijs op de markt
Het rapport toonde ook aan dat de farmaceuten hun producten via onderwijs aan de man brengen. Dat gebeurt wereldwijd. Middels het transparantieregister van de Codecommissie Geneesmiddelen Reclame (CGC) is ieder jaar te zien hoeveel miljoenen euro’s deze artsen ontvangen en welke bedragen aan welke artsen zijn betaald. In 2016 zou er bijna 9 miljoen euro zijn betaald, maar dat is slechts et topje van de ijsberg, zo schrijft de huisarts. Er zijn volgens Van der Linde  veel sluipwegen om de meldingsplicht te omzeilen.
 
Lees verder op: blikopnieuws.nl