prijzen, farmaceut

Farmaceut vindt prijzen medicijnen in Nederland te laag – ‘bespaar maar elders in de zorg’….

De prijzen van medicijnen zijn in Nederland veel te laag. Dat zegt de grote baas van het grootste farmaceutische concern ter wereld, en de goede man heet Vas Narasimhan. Deze hoogste directeur van het Zwitserse farmabedrijf Novartis vindt dat de overheid beter kan besparen op andere zorguitgaven dan op medicijnen. 

In een vraaggesprek met het Financieel Dagblad van gisteren stelt Narasimham, dat Nederland en enkele andere Europese landen de prijzen van medicijnen te ver naar beneden drijven. Daardoor zou de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in gevaar komen. 

Je zou beter op andere onderdelen van de zorg kunnen besparen, vindt de farmabaas. Een opvallende uitspraak in een tijd waarin farmaceutische bedrijven zwaar bekritiseerd worden vanwege hun hoge prijzen, die de zorg onbetaalbaar dreigt te maken. Waar zou je dan moeten bezuinigen en vooral waarom? Om de farmabedrijven nog hogere winsten te laten maken? Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zei zich onlangs in toenemende mate zorgen te maken over de “torenhoge prijzen van nieuwe middelen”. Zo’n uitspraak spreekt boekdelen.

Onlangs berichtten we dat Novartis een prijs voor een medicijn zes keer zo hoog maakte. Narasimhan snapt de drukte niet, die daardoor ontstond. Volgens hem gaat minder dan tien procent van de zorgkosten naar medicijnen. “Moet je dan zo hard knijpen op die 10%, dat je geen toegang hebt tot nieuwe medicijnen die redelijk zijn geprijsd?”, vraagt hij zich af in het Financieel Dagblad. “Is dat het moment om te zeggen: dit medicijn geef ik niet aan kinderen of aan patiënten met kanker?” Echt wel. Het leed van mensen gebruiken om de eigen zakken te vullen. Kortom, de man zegt: bespaar maar op andere zorgkosten. 

Volgens Narasimhan zijn er daartoe zat mogelijkheden. Wel opvallend dat de man deze uitspraken doet op het moment waarop mensen die in de zorg werken betere arbeidsomstandigheden en een reëel loon eisen. Het FD schrijft terecht dat het grootste deel van de zorgkosten opgaat aan personeelskosten. Moet je het personeel dan met minder loon naar huis sturen zodat de farmaceutische industrie nog hogere winsten kan maken, vraagt Hartpatiënten Nederland zich af.

Reacties (4)

 • afbeelding van christa looienga
  christa looienga ( )

  wat een ploert!!!Ik hoop dat hij eens heel goed ziek wordt, en dat hij dan een medicijn nodig heeft die zelf HIJ!! met zijn vermogen niet kan betalen.Wat een arrogantie! Het slaat nergens op! Helaas is hij niet de enigste rijke stinkerd die niet om mensenlevens geeft. Gewoon walgelijk!!

  dec 11, 2019
 • afbeelding van M.P.H. Hut-Jacobs
  M.P.H. Hut-Jacobs ( )

  Kosten kunnen best omlaag als de mensen eens over hun eigen leven kunnen beschikken dmv vrijwillige euthanasie. Worden ze niet tot het einde toe vol gestopt met pillen. Geef ze hun eigen regie in handen en niet die overlaten aan de regering met hun partijen welke daar negatief tegenover staan. Dan heb je pas mededogen met mensen.

  dec 12, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Helemaal gelijk MPH Hut-Jacobs. Het is mijn leven dus ik wil beslissen wanneer ik er uit stap. En dan bedoel ik niet van 10 hoog naar beneden springen. Voorlopig hoeft het voor mij niet maar laat me gaan als ik wil. En inderdaad, het scheelt medicijnen, zorgkosten etc..

  dec 12, 2019
 • afbeelding van J. Smits
  J. Smits ( )

  Misschien moeten er alternatieven komen voor de productie van medicijnen. Mogelijk in de vorm van 'staatsbedrijven'. Wellicht vang je dan twee vliegen in een klap: 1. de besparingen op medicijnkosten kunnen dan aangewend worden voor andere knellende kostenposten in de gezondheidszorg 2.Daarnaast kan eventueel een deel van de winst ( door kostenbesparing) een extra bron van inkomsten oor de overheid vormen.

  dec 12, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.