Farma-industrie slokt steeds meer van zorgbudget op

De farmaceutische industrie slokt steeds meer op van ons zorgbudget. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg is daarover niet te spreken. Hij vindt dat de industrie te weinig meewerkt aan het betaalbaar houden van de zorg. Integendeel, dus. Hij schreef daarover een open brief in De Volkskrant. “Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de patiënt van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn”, meldt onder andere de NOS.
 
Volgens Bruins geven ziekenhuizen een slordige 2,2 miljard uit aan medicijnen. Maar hij weet niet hoe de prijs van een medicijn eigenlijk is opgebouwd. De farmaceutische industrie hult zich in nevelen waar het gaat om het inzichtelijk maken van de ontwikkelingskosten van een medicijn.
 
Hij wil dat de industrie daarin openheid van zaken geeft. Zolang de industrie dat niet doet is er ook geen begrip voor de hoge prijzen, aldus Bruins. In zijn open brief noemt de minister de extreme prijzen en woekerwinsten niet passen bij de maatschappelijke positie van de industrie.

Reacties (1)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Iedereen moet een beetje inschikken, vindt de minister. Deze onnozele hals heeft blijkbaar niet in de gaten hoeveel mensen nu al klem zitten vanwege de zorgkosten die ze zelf moeten betalen. Wat de zorgkosten al flink omlaag zou kunnen brengen is het afschaffen van statines. Scheelt miljarden en bovendien bijkomende kosten vanwege de bijwerkingen van die rommel.
  Hippo

  sep 04, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.