default-header
HomeNieuwsFarma-industrie slokt steeds meer van zorgbudget op

Farma-industrie slokt steeds meer van zorgbudget op

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 4 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

De farmaceutische industrie slokt steeds meer op van ons zorgbudget. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg is daarover niet te spreken. Hij vindt dat de industrie te weinig meewerkt aan het betaalbaar houden van de zorg. Integendeel, dus. Hij schreef daarover een open brief in De Volkskrant. “Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de patiënt van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn”, meldt onder andere de NOS.
Volgens Bruins geven ziekenhuizen een slordige 2,2 miljard uit aan medicijnen. Maar hij weet niet hoe de prijs van een medicijn eigenlijk is opgebouwd. De farmaceutische industrie hult zich in nevelen waar het gaat om het inzichtelijk maken van de ontwikkelingskosten van een medicijn.
Hij wil dat de industrie daarin openheid van zaken geeft. Zolang de industrie dat niet doet is er ook geen begrip voor de hoge prijzen, aldus Bruins. In zijn open brief noemt de minister de extreme prijzen en woekerwinsten niet passen bij de maatschappelijke positie van de industrie.

Voor meer artikelen klik hier