default-header
HomeNieuwsFarma betaalde vorig jaar 80 miljoen “sponsorgeld”

Farma betaalde vorig jaar 80 miljoen “sponsorgeld”

Geen onderdeel van een categorie

maandag 5 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

De farmaceutische industrie betaalde vorig jaar in totaal 80 miljoen euro aan “sponsorgeld” aan artsen en ziekenhuizen in Nederland. Dat is 12 procent meer dan in 2017, meldt de Volkskrant.
Het geld is afkomstig van 152 farmaceutische bedrijven en leveranciers van medische hulpmiddelen. De krant komt aan deze gegevens op basis van cijfers van het Transparantieregister Zorg die maandag zijn gepubliceerd.
Hierbij moet worden aangetekend dat melding in het Transparantieregister niet verplicht is, maar vrijwillig gebeurt. Wat er nog meer in de zakken van artsen wordt gestopt, weten we niet. Om die reden heeft het PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen dit voorjaar een wetsvoorstel ingediend om bedrijven een meldplicht op te leggen. Dit najaar wordt de werking van het register geëvalueerd.
Het overgrote deel van het wel gemelde sponsorgeld (ruim 71 miljoen euro) ging naar ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden van artsen. Daarnaast ging nog eens bijna 9 miljoen euro naar ruim 3600 medisch specialisten.
Voor meer artikelen klik hier