kachel aanmaken

Fabrikanten maken de kachel aan: wachttijden voor levensreddende medicijnen meer dan één jaar

Dat fabrikanten medicijnen uit goedertierenheid produceren, gelooft allang niemand meer. Maar wachttijden laten oplopen om de hoofdprijs te kunnen incasseren, waardoor mensenlevens in gevaar komen, gaat alle perken te buiten. Dat lijkt nu aan de hand: patiënten in ons land moeten steeds langer wachten op nieuwe, dure medicijnen tegen kanker ben zeldzame aandoeningen. 
 
Dat blijkt uit een publicatie van het Financieel Dagblad afgelopen maandag. De onderhandelingen duurden in 2016 nog 312 dagen, in 2018 was dat al opgelopen naar 410 dagen: meer dan een jaar dus.
 

Sluisprocedure

 
Het FD deed onderzoek naar de wachttijden van 26 geneesmiddelen die meer dan 50.000 euro kosten per patiënt per jaar. Deze medicijnen moeten sinds 2015 de zogenoemde Sluisprocedure doorlopen. In deze gevallen voert het ministerie van Volksgezondheid zelf de onderhandelingen met de fabrikanten, in plaats van de zorgverzekeraars. De criteria zijn sinds kort aangescherpt, waardoor het aantal geneesmiddelen dat onder deze regeling valt, is toegenomen.
 

Hoofdprijs

 
Uit het onderzoek door het FD blijkt dat de vertraging vooral toeneemt door het moeizame verloop van de onderhandelingen tussen ministerie en fabrikanten. De farmaceutische industrie vraagt regelmatig de hoofdprijs voor de medicijnen, terwijl de minister de prijs zo laag mogelijk wil houden. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid liet in november weten dat de prijsonderhandelingen vorig jaar een besparing hebben opgeleverd van 272 miljoen euro.
 

Tijd

 
Hoogleraar Koos van der Hoeven van het Radboud in Nijmegen noemt de langere wachttijd in het FD ernstig. “Patiënten met kanker hebben helaas vaak niet de tijd om te wachten”, aldus de hoogleraar.
 

Gratis

 
Bruins heeft de pillenfabrikanten opgeroepen de medicijnen gratis ter beschikking te stellen zolang er geen prijsakkoord is. In een aantal gevallen is dat al eens voorgekomen.  
 

Over lijken

 
Hartpatiënten Nederland vindt het onacceptabel dat fabrikanten over lijken gaan om zoveel mogelijk geld te verdienen. 
 
Disclaimer
 
Hartpatiënten Nederland geeft u met bovenstaande tekst uitsluitend algemene informatie. Onze stichting heeft deze tekst niet gericht op individuele personen en/of omstandigheden. Wel hebben we geprobeerd deze informatie zo duidelijk, betrouwbaar, juist en acuraat mogelijk te omschrijven. Wat u met deze informatie doet blijft natuurlijk geheel uw zaak. Keuzes en interpretaties die u naar aanleiding van deze tekst maakt, zijn volledig uw eigen verantwoordelijkheid. Heeft u naar aanleiding van de tekst vragen op medisch gebied, neem dan contact op met uw (huis)arts, specialist, diëtist of andere deskundigen. Hartpatiënten Nederland is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.