default-header
HomeNieuwsFabrikant schroeft medicijnprijs zestien keer op

Fabrikant schroeft medicijnprijs zestien keer op

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 6 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Je gelooft het niet, de hebzucht van bedrijven lijkt geen grenzen te kennen. Sommige bedrijven deinzen er niet voor terug om het leed van patiënten te gebruiken om grof winst te maken. Zo heeft medicijnmaker Lupin uit India een medicijn, ooit ontdekt als middel tegen hartritmestoornissen, maar nu gebruikt tegen spierziekte maar liefst zestien keer zo duur gemaakt. Minister Bruno Bruins van Medisch Zorg heeft er zijn buik van vol en eist dat de fabrikant het middel goedkoper maakt.

Zoals gezegd, het medicijn was ooit ontdekt als middel tegen hartritmestoornissen. Maar het blijkt goed te helpen tegen een zeldzame spierziekte.

Het gaat om Mexiletine voor patiënten met niet-dystrofische myotonie, een ziekte die spieren doet verstijven. Lupin verwierf het exclusieve recht om het medicijn voor de zeldzame spierziekte te maken. En omdat er geen concurrentie meer is, kan de prijs fors omhoog. Verzekeraars en patiënten vrezen dat het medicijn onbetaalbaar wordt.

Minister Bruno Bruins van Medisch Zorg eist dat de fabrikant het middel goedkoper maakt. Anders moet het bedrijf bij hem op het matje komen, liet hij weten in het tv-programma Kassa. Maar de minister erkent dat de voortekenen niet gunstig zijn. In Duitsland en België betalen gebruikers al een veelvoud voor mexiletine.

Hartpatiënten Nederland vindt het meer dan zorgwekkend wat hier aan de hand is. Over de rug van zieke mensen stoppen eigenaars van farmaceutische bedrijven hun zakken vol. En we vrezen dat het bedrijf aan de verontwaardiging van onze minister (en van ons) geen boodschap heeft.

 

Voor meer artikelen klik hier