medicijnen

Fabrikant schroeft medicijnprijs zestien keer op

Je gelooft het niet, de hebzucht van bedrijven lijkt geen grenzen te kennen. Sommige bedrijven deinzen er niet voor terug om het leed van patiënten te gebruiken om grof winst te maken. Zo heeft medicijnmaker Lupin uit India een medicijn, ooit ontdekt als middel tegen hartritmestoornissen, maar nu gebruikt tegen spierziekte maar liefst zestien keer zo duur gemaakt. Minister Bruno Bruins van Medisch Zorg heeft er zijn buik van vol en eist dat de fabrikant het middel goedkoper maakt.

Zoals gezegd, het medicijn was ooit ontdekt als middel tegen hartritmestoornissen. Maar het blijkt goed te helpen tegen een zeldzame spierziekte. 

Het gaat om Mexiletine voor patiënten met niet-dystrofische myotonie, een ziekte die spieren doet verstijven. Lupin verwierf het exclusieve recht om het medicijn voor de zeldzame spierziekte te maken. En omdat er geen concurrentie meer is, kan de prijs fors omhoog. Verzekeraars en patiënten vrezen dat het medicijn onbetaalbaar wordt. 

Minister Bruno Bruins van Medisch Zorg eist dat de fabrikant het middel goedkoper maakt. Anders moet het bedrijf bij hem op het matje komen, liet hij weten in het tv-programma Kassa. Maar de minister erkent dat de voortekenen niet gunstig zijn. In Duitsland en België betalen gebruikers al een veelvoud voor mexiletine.

Hartpatiënten Nederland vindt het meer dan zorgwekkend wat hier aan de hand is. Over de rug van zieke mensen stoppen eigenaars van farmaceutische bedrijven hun zakken vol. En we vrezen dat het bedrijf aan de verontwaardiging van onze minister (en van ons) geen boodschap heeft. 

Reacties (2)

 • afbeelding van a.n. rietveld
  a.n. rietveld ( )

  Mede lotgenoten,

  De machtigen der aarde vergeten dat ze eenmaal van hun troon worden gestoten. Geldzucht is immers de wortel van alle kwaad. En het kwaad zal niet het laatste woord hebben.

  nov 06, 2019
 • afbeelding van Y. van Buren
  Y. van Buren ( )

  Het is echt schandalig wat hier gebeurt. Drie familieleden met genoemde spierziekte hebben heel veel baat bij dit medicijn en als dit onbetaalbaar wordt en daardoor niet meer geleverd wordt, gaat hun kwaliteit van leven enorm achteruit. En dat alleen omdat één iemand zich over de rug van de patiënten wil verrijken. Aan het medicijn zelf, verandert helemaal niets.

  nov 07, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.