default-header
HomeNieuwsEuropees onderzoek naar bestraling bij hartritmestoornissen

Europees onderzoek naar bestraling bij hartritmestoornissen

AandoeningBehandelingZiekenhuis

woensdag 18 augustus 2021, door Hartpatiënten Nederland

 

In juni is de aftrap gegeven voor een groot onderzoek naar het bestralen bij hartritmestoornissen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder coördinatie van het UMC Utrecht. Enkele andere ziekenhuizen, zoals het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, leveren hieraan belangrijke bijdragen. Het onderzoek geschiedt onder verantwoordelijkheid van een consortium dat Stopstorm wordt genoemd. Zij hebben gezorgd voor een Europese subsidie van ruim zeven miljoen euro. Het gaat daarbij om een consortium van 31 instellingen in acht Europese landen.

Voor bestraling komen honderden patiënten in aanmerking die lijden aan ventrikeltachycardie ofwel het trillen van de hartkamers. Deze mensen worden nu meestal behandeld met ofwel medicatie of door implantatie van een ICD, een defibrillator die met stroomstootjes corrigerend optreedt wanneer de hartslag ontregeld is. Er zijn ritmestoornissen die onvoldoende reageren op deze therapieën. In dat geval ondergaat de patiënt een invasieve katheterablatie, waarbij een cardioloog de elektrische prikkels in het hart blokkeert die het ritme verstoren.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.