default-header
HomeNieuwsErasmus, onderzoek handelwijze foute arts/hoogleraar!

Erasmus, onderzoek handelwijze foute arts/hoogleraar!

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 16 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland is geschrokken van de veroordeling van een arts/hoogleraar aan Erasmus Rotterdam, die voor miljoenen bijkluste voor de farmaceutische industrie, en later veroordeeld werd wegens belastingfraude met dit geld. Hartpatiënten Nederland vraagt zich af of Erasmus een onderzoek gaat instellen naar wat deze meneer op de universiteit en in het ziekenhuis heeft uitgespookt met datgene, waar hij door de industrie voor betaald werd.
Het is niet voor het eerst dat bij Erasmus een hoogleraar de fout in gaat, laat huisarts Hans van der Linde ons weten. Hij laat ons het volgende weten. “In 2013 stelde de universiteit een onderzoek in naar een andere hoogleraar die met verzonnen patiënten aantoonde dat het gebruik van bètablokkers het risico op een hartinfarct tijdens operaties met 90% verminderde. Op grond daarvan werd in 2009 een Europese behandelrichtlijn opgesteld. Artsen gingen wereldwijd ter preventie van een hartinfarct bètablokkers toepassen bij operaties. Onderzoeken toonden echter aan dat de sterftekans daarmee juist toenam. Deze wetenschappelijke fraude moet dus mensenlevens hebben gekost.”
Van der Linde vervolgt: “Nadat in 2012 het eindrapport over een andere wetenschappelijk fraude van een Tilburgse hoogleraar sociale psychologie verscheen, eiste Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen, dat er alsnog onderzoek verricht zou worden naar de publicaties van de inmiddels ontslagen Rotterdamse hoogleraar die fraudeerde met bètablokkers. Aldus gebeurde en het onderzoek bevestigde de fraude.”
En dus concludeert de huisarts uit Capelle aan de IJssel: “In lijn daarmee zou toch eigenlijk ook nu alsnog een diepgaand onderzoek moeten worden gedaan naar de publicaties van de nu veroordeelde hoogleraar met de vraagstelling of aan de registratie en introductie van bepaalde oncolytica wetenschappelijke fraude ten grondslag lag? Zo ja, zijn patiënten daar het slachtoffer van geworden?”

Voor meer artikelen klik hier