default-header
HomeNieuwsEindelijk suikertaks

Eindelijk suikertaks

Leefstijl

dinsdag 21 december 2021, door Hartpatiënten Nederland

Eindelijk krijgt Nederland een suikertaks. Dat is een belasting op suiker in zoete drank, bijvoorbeeld. Het nieuwe regeerakkoord voert niet alleen die suikertaks in, maar verlaagt ook de btw op groenten en fruit. In beide gevallen lang gekoesterde wensen van Hartpatiënten Nederland en talloze andere gezondheidsorganisaties, zoals met name Foodwatch, die de regering jarenlang onder druk zette om gezonder eten te promoten. Mede daardoor komen er bindende afspraken met de voedingsindustrie.

Geweldig nieuws kortom! “We verhogen de belasting op suikerhoudende dranken en we verhogen de accijnzen op tabak”, staat in het nieuwe regeerakkoord. “We maken bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen. We bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen.” Fantastisch toch!

Ook wordt er scherper toegezien op naleving van regels op gezondheids- en voedingsgebied. “We versterken de positie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Dit vraagt een aanzienlijke publieke investering in de publieke taken van de NVWA.” Dat schept hoop! De hoop dat de NVWA eindelijk eens in actie zal komen om misleidende verpakkingen en etiketten strenger aan te pakken. Denk daarbij aan gezondheidsclaims op producten die helemaal niet gezond zijn!

Ook kinderen worden meer beschermd. “We beschermen kinderen extra tegen niet-passende ‘online’ reclame en kindermarketing, geven ze het recht om niet gevolgd te worden en geen dataprofielen te krijgen.”

Goed nieuws dus, en daar zijn we hartstikke blij mee!

 


Geef een reactie


Reacties (1)

  • J. Otter 27 december 2021

    Geen goed idee, want mensen die suiker nodig hebben, moeten dat vrij kunnen kopen zonder toeslag. Als men op frisdranken toeslagen legt ivm suikertaks, dan wordt er veel meer bier en alcoholische dranken gedronken. Hierdoor komen steeds meer ongelukken, want men stapt dan in een auto met drank op en rijdt (rijden) men(sen) door. Men kan wel minder suiker in de frisdranken doen e.d. net als bij het zout, maar een suikertaks invoeren is zeer slecht. Ach daar denkt men niet over na in het kabinet van rutte.