ledlampje, boezemfibrilleren, lichtflitssysteem

Einde in zicht voor elektroshock bij hartritmestoornissen

Onderzoekers van het LUMC in Leiden en de TU Delft werken aan een nieuw apparaat dat elektroshocks voor een haperend hart straks achterhaald gaat maken. Het nieuwe apparaat werkt met lichtflitsen, publiceerden de wetenschappers vorige week woensdag in het blad Science Translational Medicine .
 
Die flits wordt veroorzaakt door een geïmplanteerd ledlampje, blijkt uit een publicatie in NRC. Om dit alles mogelijk te maken moet het hart echter eerst een gentherapie ondergaan. Daarbij worden moleculen in het hart gebracht die reageren op de lichtflits.
 
Zo’n 200.000 mensen in Nederland, meest boven de 65 jaar, lijden aan boezemfibrilleren, een onregelmatige hartslag die levensbedreigend kan zijn. Het hart wordt vaak via een elektrische shock gereset. En dat is erg pijnlijk. Het nieuwe lichtflitssysteem zou de patiënt pijnloos kunnen helpen. Maar zoals gezegd, pas na een voorafgaande gentherapie. Het nieuwe systeem is al succesvol op ratten getest, en wordt straks op varkens uitgeprobeerd. Het varkenshart lijkt immers veel op een mensenhart. Hoe lang het nog gaat duren voor het bij mensen zal worden ingezet, durft arts-onderzoeker Emile Nyns, eerste auteur van het nu gepubliceerde onderzoek, nog niet te zeggen. 
 
Hoe het precies werkt, legt NRC uit. Daartoe wordt volgens de krant een gen van een lichtgevoelig ionkanaaltje in de hartcellen ingebouwd. Dit ionkanaaltje is afkomstig uit een alg, gaat onder invloed van licht open zodat positief geladen deeltjes de cel in kunnen stromen. Dat bemoeilijkt de cel om elektrische pulsen voort te geleiden. Op die manier krijgt het hart weer de kans op een normaal ritme te kloppen.
 

 

Reacties (3)

 • afbeelding van Miche van Dijck
  Miche van Dijck ( )

  Dat zou geweldig nieuws zijn en worden voor velen Een geweldige uitdaging voor het LUMC

  mrt 06, 2019
 • afbeelding van Koper
  Koper ( )

  Cardioversie NIET pijnlijk. Heb dat al 10x ondergaan. De cardiologen zeggen altijd dat je met boezemfibrileren 90 kunt worden. Kamerfibrileren is wel gevaarlijk.

  mrt 07, 2019
 • afbeelding van Henk Nijhof
  Henk Nijhof ( )

  Cardioversie is symptoombestrijding het geneest je ritmestoornissen niet.
  Ik vraag me af of dat met deze lichttherapie wel het geval is, wellicht in combinatie met de stamceltherapie (zeewier extracten)
  Heb zelf meer dan 20 cardioversies gehad, ICD drager geweest, een succesvolle ablatie in 2010 heeft me eindelijk van de ritmestoornissen bevrijd, nu al jaren geen klachten meer, de ICD is verwijderd en ik slik geen medicatie

  mrt 07, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.