default-header
HomeNieuwsEen video van het hart in 3D dankzij ultrasoon geluid

Een video van het hart in 3D dankzij ultrasoon geluid

maandag 7 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

Esther Leung (1981, Hong Kong) haalde haar vwo-diploma in Nederland, en studeerde daarna cum laude af aan de Technische Universiteit Delft in toegepaste natuurkunde.

Leung: “Ik studeerde af bij het Erasmus MC Rotterdam. Daar werkte ik aan afbeeldingen van bloedvaten die gemaakt zijn met ultrasoon geluid; ik heb daar helemaal de smaak te pakken gekregen van onderzoek naar beeldbewerking. Er zit prachtige natuurkunde in ultrasoon geluid en je maakt apparatuur voor mensen in het ziekenhuis.”

Een promotieplaats was dan ook al snel gevonden binnen het Erasmus MC, in het Thoraxcenter bij de afdeling Biomedische Technologie. Doel van het onderzoek was om met ultrasoon geluid driedimensionale (3D) video’s van het hart te maken. Deze echografische 3D-beeldvorming is pas sinds kort beschikbaar, en vervangt in snel tempo de tweedimensionale afbeeldingen. Het onderzoek sloot direct aan bij Leungs afstudeerproject. Dat gaf haar veel voordelen: “Bij de afbeeldingen met ultrasoon geluid is het niet alleen een kwestie van theorie, je moet echt een gevoel krijgen voor hoe je de beelden moet interpreteren. Bovendien had ik al geleerd dat je in een ziekenhuis niet zomaar in het wilde weg nieuwe methodes kunt ontwikkelen, maar dat je apparaten ontwikkelt die in de kliniek bruikbaar moeten zijn.”

Lees verder op Kennislink.nl


Geef een reactie