default-header
HomeNieuwsEen transparantere hartwereld

Een transparantere hartwereld

Columns

woensdag 9 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Jan van Overveld

 

Herinnert u zich mijn vorige column nog, waarin ik zei beretrots te zijn vanwege alle veranderingen die ons team dit jaar verwezenlijkte? Het blijkt dat velen die mening delen. Onze medewerkers ontvingen veel hartverwarmende reacties: bedankt daarvoor!

En nu, aan de vooravond van een nieuw jaar, heeft u alweer een schitterend nieuw magazine van uw rechtdoorzee-belangenorganisatie in handen. Behalve een nieuw magazine, delen wij in deze uitgave ook onze nieuwe dienstenpakketten. Zo kunt u binnenkort onder andere deelnemen aan leerzame webinars met veel aandacht voor voeding, medicijnen, leefstijl, koken etc.

Maar er is nog veel meer: twijfelt u aan uw behandeling of heeft u het gevoel ‘met een kluitje het riet in gestuurd’ te worden? Leg uw ervaringen en vragen dan voor aan onze medewerkers in onze gloednieuwe digitale spreekkamer, waarbij u desgewenst kunt beeldbellen. Het blijkt dat velen dit op prijs stellen en op die manier hun verhaal gemakkelijker kunnen doen. Probeer het uit. Via onze virtuele assistent Yara maakt u heel gemakkelijk een afspraak met een van onze medewerkers.

In deze uitgave treft u eveneens een door Daan de Wit geschreven gastcolumn aan. Daan is onderzoeksjournalist in hart en nieren. En dus altijd op zoek naar het nieuws achter het nieuws: hoe zit het echt? Eén van zijn belangrijkste onderzoeksgebieden is voeding en gezondheid, een onderwerp waarmee iedereen dagelijks te maken heeft.

Daan schreef enkele jaren geleden het boek Weet wat je eet. Dit boek bracht een ommekeer in mijn leven teweeg. Het zorgde ervoor dat mijn partner en ik steeds kritischer boodschappen deden en het leidde ertoe dat ik een groeiende groep medici op het spoor kwam, die hun inzichten op het gebied van leefstijl gerelateerde ziekten drastisch veranderden. Op een gegeven moment paste ik mijn leefstijl aan en wist daardoor mijn medicatie terug te brengen tot nul. Het is een opzienbarend, persoonlijk verhaal dat ik in de eerstvolgende uitgave van ons magazine met u deel.

Na Weet wat je eet verdiepte de onderzoeksjournalist zich nog meer in de wereld van voeding en gezondheid. Mede doordat cholesterol hierin een grote rol speelt, is het een van de meest

relevante en interessante onderzoeksgebieden. Een miljard mensen lijdt aan een te hoog cholesterol en komt in aanmerking voor cholesterolverlagende medicijnen; één van de meest-verkochte medicijnen.

Hij verdiepte zich in vragen als ‘Welke functie heeft cholesterol in ons lichaam?’ en ‘Wat is het probleem precies en welke rol spelen overheden, artsen en industrie bij het voorkomen en oplossen ervan?’. Hij stuitte op opzienbarende feiten en interviewde lezers van ons magazine. Talloze patiënten stuurden e-mails over hun ervaringen met cholesterolverlagende medicijnen, de zogenaamde statines. Iedereen met een ander verhaal, maar met een gezamenlijke overeenkomst: ontzettend veel leed, dat geaccepteerd wordt ten gevolge van angst. Forse bijwerkingen van de medicijnen die geaccepteerd worden, omdat ze bang zijn dat het anders fout gaat. Talloze reacties beschrijven spierpijnen zoals heftige kramp in de kuiten en pijn in de benen. Maar ook gewrichtsklachten, hartkloppingen en een snelle pols, net zoals verminderde seksuele prestaties en nog veel, veel meer.

Daans bevindingen resulteerden in het boek De cholesterol mythe. Het weerspiegelt een radicaal nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten. Het is een belangrijk werk dat niet alleen een aanrader is voor patiënten, maar zeker ook voor artsen. Het is een leerzaam boek dat een ander beeld geeft op cholesterol.