Is een tattoo met “Niet reanimeren” wel rechtsgeldig?

Om alvast met de deur in huis te vallen: het antwoord op de vraag in de kop van dit artikel luidt “ja!” We leggen het uit. Steeds meer mensen laten tegenwoordig een tattoo op hun borst ter hoogte van het hart zetten met de tekst: “Niet reanimeren”, of iets dergelijks. Is dat rechtsgeldig, vraagt longarts Sander de Hosson zich af. Hij twitterde namelijk een foto met de tekst op iemands blote borst met het opschrift “Niet reanimeren”, en stelde daarbij de vraag: „Ik zie deze tattoo best wel vaak. Is dit rechtsgeldig?”

Reanimatieverbod

Dit jaar zag hij een dergelijke tattoo al vijf keer, aldus de longarts in NRC. Maar hij laat ook weten dat veel patiënten met een sombere prognose bij een hartstilstand sowieso niet gereanimeerd willen worden. Bang dat ze er slecht uitkomen en de toekomst toch hopeloos is. Vaak dragen deze patiënten een officiële niet-reanimeren penning van de NVVE of de Patiëntenfederatie om de nek. Als ambulancepersoneel die penning ziet, wordt automatisch afgezien van reanimeren. Dat mág dan namelijk niet. Dat niet mogen geldt niet voor burgerhulpverleners of bedrijfshulp: die hoeven niet te stoppen met reanimeren, aldus de NVVE.
 

Ja, de tekst is rechtsgeldig

Voormalig minister Edith Schippers antwoordde op de vraag of een tatoeage met “Niet reanimeren” rechtsgeldig is, met “Ja!”. Duidelijk dus. Wat zegt de Richtlijn 2015 van de Nederlandse Reanimatieraad? Daarin staat: „De wilsverklaring moet geschreven zijn en te herleiden zijn tot de persoon die de verklaring uitte”. Dat is logisch bij iemand die de tekst op zijn of haar borst heeft getatoeëerd. Kortom> niet reanimeren is verplicht bij iemand met zo’n tekst, vindt ook Hartpatiënten Nederland.
 

Toch discussie

Maar op de tweet van loonarts Hosson kwamen heel wat reacties. Bijvoorbeeld: je kunt omringd door publiek toch niet stoppen met reanimeren? Anderen erkennen alleen de penning van de NVVE, niet een tatoeage. Een psychiater laat weten wel te reanimeren op zijn afdeling. Het kan immers dat iemand in een vlaag van verstandsverbijstering zo’n tatoeage heeft laten plaatsen. 
 
Hosson concludeert dat de discussie hierover nodig blijft. Overigens zou hij zelf niet reanimeren als iemand zo’n tattoo heeft. 

 

Meer informatie

Wie ook niet gereanimeerd wil worden maar geen zin heeft in een tattoo kan een penning aanvragen bij de Patiëntenfederatie of de NVVE.
 

 

Reacties (1)

 • afbeelding van Syll
  Syll ( )

  De penning is te duur, te willekeurig, want als burgerhulpverleners zich er niet aan hoeven te houden dan loop ik zelfs een nog groter gevaar. Dan krijgen ze misschien mijn hart wat op gang, neemt de ambulance de boel over onder de diagnose: ernstige bradycardie, wordt ik volgepompt met medicatie en sterf ik een langzame en vervelende dood omdat mijn nieren dat niet aankunnen.
  Als je burgerhulpverlener wilt zijn, dan neem je ook verantwoordelijkheden op je. Een daarvan is dat je ook het besluit zou moeten willen nemen tot niet reanimeren indien dat duidelijk is aangegeven.
  Het is geen spelletje waar we het hier over hebben, maar een zeer diepgaande keuze die iemand heeft gemaakt.

  dec 20, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.