default-header
HomeNieuwsEen slecht voorgevoel

Een slecht voorgevoel

AandoeningBehandeling

maandag 26 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Liza Dekker-De Mots (42) had van kinds af aan het gevoel dat er iets mis was met haar hart. Bezoekjes aan de huisarts leverden niks op, maar drie jaar geleden kwam er per toeval duidelijkheid. Liza’s voorgevoel bleek te kloppen.

“Ik zei als kind altijd dat ik ‘hartpijn’ had,” opent Liza het gesprek, “maar hoe het precies voelde vind ik lastig te verwoorden. Ik voelde mijn hart zitten, misschien is dat de beste omschrijving.” Na haar twintigste ging Liza een aantal keer met hartkloppingen naar de huisarts. Die stuurde haar weer naar huis, zonder iets verontrustends te vinden. “Dat onderbuikgevoel is altijd gebleven, maar ik wilde niet aandringen op verder onderzoek. Dan voelde ik me een zeur.”

Overdonderd

Tijdens Liza’s derde zwangerschap kreeg ze in 2011 voor de tweede keer het HELLP-syndroom, dat onder andere door een verhoogde afbraak van rode bloedcellen levensbedreigend kan zijn voor moeder en kind. Na 35 weken zwangerschap belandde ze in het ziekenhuis en een week later werd de baby gehaald. “Dat was een heftige periode. Gelukkig ging met onze zoon alles goed, maar ik ben nog steeds niet helemaal hersteld.” Liza heeft veel hoofdpijn en haar energielevel is nooit meer hetzelfde geworden. In de hoop wat tips van lotgenoten te krijgen, werd ze lid van een forum. Daar zag ze in 2019 een oproep voorbijkomen. “Het ziekenhuis in Maastricht zocht voor een onderzoek mensen die het HELLP-syndroom hadden gehad. Ik was direct geïnteresseerd. Naast dat ik lotgenoten hiermee kon helpen, zou ik ook een uitgebreid hartonderzoek krijgen. Zo kon ik er eindelijk achter komen of dat slechte voorgevoel over mijn hart terecht was.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.