default-header
HomeNieuwsEen op drie ziekten door ongezonde leefstijl

Een op drie ziekten door ongezonde leefstijl

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 11 maart 2020, door Hartpatiënten Nederland

Bijna een op drie ziekten heeft te maken met een ongezonde leefstijl. Daarom wil staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid een debat op gang brengen om meer te doen aan preventie. Hij wil hierover in gesprek met zorgverzekeraars, gemeenten en het ministerie.

Blokhuis wees erop dat 30 procent van de ziekten en aandoeningen samenhangt met een ongezonde leefstijl. Daarbij moet je denken aan roken, ongezonde voeding en te weinig beweging. Ook stress op het werk is een boosdoener. De ongezonde leefstijl is niet alleen slecht voor de mens in kwestie zelf: ook de gezondheidszorg wordt daardoor zwaar belast. Alleen al daarom zouden zorgverzekeraars volgens Blokhuis meer geld moeten steken in preventie en gezonde leefstijl.

Daar is Hartpatiënten Nederland het hartgrondig mee eens! De Nationale Zorggids citeerde Blokhuis met een uitroep, waar wij het volledig mee eens zijn: “Niet ziekte en schade als uitgangspunt, maar gezondheidspotentieel en preventie.”

Blokhuis schuift binnenkort aan tafel met Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid over de financiering van preventie.

Voor meer artikelen klik hier