default-header
HomeNieuwsEen lesje in nederigheid voor Tom Egbers

Een lesje in nederigheid voor Tom Egbers

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 12 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

“Ik heb een lesje in nederigheid gehad”. Dat zegt sportpresentator Tom Egbers (61) in het NRC naar aanleiding van zijn hartaanval drie maanden geleden. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij er nog is. Als gevolg van het hartinfarct kon hij tweeënhalve maand lang de eredivisieuitzending op zondagavond niet presenteren, en geen gastheer meer zijn van Studio Voetbal. Studio Voetbal laat hij helemaal schieten. Hij gaat nu alleen de eredivisie nog presenteren, naast Andere tijden sport, het Sportgala, sportjournaals en eindtoernooien van Oranje, meldde de NOS. Studio Voetbal doet hij alleen nog maar als de nood aan de man is.
Egbers wil naar eigen zeggen niet „die man van het hartinfarct worden”. Daarom wil hij maar één keer zijn verhaal vertellen over zijn hartinfarct, en wel aan het NRC. Hij geeft dat interview „vanwege de openbaarheid van mijn functie en omdat mensen er misschien iets aan hebben”, tekent de krant op.
Met zijn vrouw Janke op vakantie in Griekenland voelde Egbers op een dag een druk, hoog in zijn maag. Hij dacht dat hij misschien te zwaar getafeld had, de avond tevoren. Maar toen de pijn de volgende dag bleef en hij volgens zijn vrouw wel erg grauw uitzag, reed het echtpaar naar een lokaal ziekenhuisje op het eiland waar ze verbleven. Daar bleek een lange rij vluchtelingen in de gang op zijn beurt te wachten. Hij moest voorkruipen, iets waar hij zich bezwaard om voelde, vertelde Egbers aan het NRC. De dienstdoende arts zag onmiddellijk dat Egbers een hartaanval had . Hij werd getrombolyseerd en daarna samen met zijn vrouw met een vliegtuigje naar Athene vervoerd, waar stents werden geplaatst. Zes dagen later mocht hij naar huis. Bij het AMC volgde een controle met bloedonderzoek en MRI. In het ziekenhuis kreeg hij te horen dat hij weer aan het werk kon mits hij niet te heftig leefde en dagelijks medicijn nam. Dat bericht zorgde naar eigen zeggen voor grote opluchting bij Egbers.
Hij besloot op minstens twee aaneengesloten dagen per week niet te werken, en vaker “nee” te zeggen – iets wat hij vroeger niet kon. Zijn hartinfarct was een lesje in nederigheid, weet hij. Iedereen is vervangbaar, weet hij nu. Tegelijkertijd beseft hij onvoorstelbare mazzel gehad te hebben. “Het is je plicht daarvan te genieten.”

 

Voor meer artikelen klik hier