default-header
HomeNieuwsEen korreltje zout minder

Een korreltje zout minder

LeefstijlVoeding

woensdag 4 januari 2023, door Hartpatiënten Nederland

In Nederland eten we gemiddeld al jarenlang te veel zout. Die gewoonte vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Waar ligt de grens tussen een gezonde zoutinname en een mogelijke bloeddrukverhoger? En wat is precies het verband tussen zout en het hart?

Om gelijk maar een open deur in te trappen: helemaal zonder zout kunt u nou óók weer niet. Zout is een belangrijke ‘samenwerkingspartner’ om het vochtgehalte in het lichaam te regelen, de bloeddruk op peil te houden en de spieren samen te trekken. Om die positieve gezondheidseffecten te bereiken, hoeft u weinig moeite te doen. Een te lage zoutinname komt zelden voor, doordat er genoeg zout zit in de voedingsmiddelen die we dagelijks binnenkrijgen. Een te hoge inname daarentegen: dat is eerder regel dan uitzondering. De meeste mensen hebben het hun smaakpalet als het ware aangeleerd om niet tevreden te zijn met een zoutloze maaltijd. Ook producenten van bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden en voorverpakte broodjes zijn ‘boosdoeners’: dit soort producten bevatten vaak onnodig veel zout.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.