default-header
HomeNieuwsEen gezonde spijsvertering als basis van je gezondheid

Een gezonde spijsvertering als basis van je gezondheid

LeefstijlVoeding

vrijdag 9 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Je bent zo gezond als de voedingsstoffen die je op kan nemen

Ken je de uitspraak “je bent zo gezond als de voedingsstoffen die je kunt opnemen”? Een waarheid als een koe. Want je kunt nog zo gezond eten, maar als je lichaam de voedingsstoffen die hierin zitten niet kan verwerken, heb je er niets aan.

Aan de basis van gezondheid staat daarom ook een gezonde spijsvertering, het magische proces van het verwerken van je voeding tot de stoffen die erin zitten zodat je lichaam ze kan benutten. Het belang van een gezonde spijsvertering is lang onderschat, en we doen weinig om ons lichaam te helpen dit proces te versoepelen. Daarom in dit artikel handvatten om je spijsvertering een handje te helpen.

De meeste mensen denken dat de spijsvertering pas begint in de maag, maar de eerste processen worden al opgestart door je lichaam zodra je denkt aan eten! Zo kan de gedachte aan eten ‘het water al in je mond doen lopen’ (speeksel dat wordt geproduceerd) en er kan ook al een beetje insuline worden aangemaakt om het lichaam voor te bereiden op ‘wat komen gaat’. Het ruiken en zien van het eten kent dezelfde processen, speeksel en insuline, maar dan sterker dan slechts de gedachte. Dit is het voorwerk en maakt je spijsvertering als het ware wakker.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.