default-header
HomeNieuwsEen beetje boos

Een beetje boos

Columns

donderdag 10 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

In september viel de uitnodiging voor de griepprik op de mat. Mijn man kon eind oktober terecht. “Dat is veel te laat. Dan zijn de vaccins op”, zei ik. “Dat zal vast meevallen. Ze houden daar gewoon rekening mee”, reageerde Lenn. “Maar er wordt al voor gewaarschuwd dat er door corona een run komt op de griepprik. Ik vind dat je de huisarts moet bellen. Misschien kun je iets regelen.” Hij vond het onzin.

Toch belde hij een paar dagen later op. “De huisarts kan niets doen. En de assistent denkt ook dat het wel meevalt”, vertelde hij.  “Jammer. Hopelijk hebben ze gelijk.”  Maar op steeds meer plaatsen bleken de vaccinaties op. Mensen die de afgelopen jaren niet op de uitnodiging in gingen, haalden de prik nu wel. “Hou er maar rekening mee dat je voor niets komt”, zei ik tegen Lenn op de zaterdag dat hij aan de beurt was.

Voor ik het wist, was hij weer thuis. “Op! Ze zijn gewoon op!” Ik keek hem ongelovig aan. Misschien maakte hij een grapje. “Nee, echt niet. Ze hebben niets meer. Mijn vader was er vanochtend en die is wel geprikt, maar nu waren ze op.”

Langzaam voelde ik mijzelf boos worden. Hoe was dit mogelijk? “Als je vader dat had geweten, had hij met liefde die prik aan jou gegeven! Je hebt zelfs nog gebeld! Je hebt er toch wel wat van gezegd hè.” Als we de laatste jaren iets hebben geleerd als het over de zorg gaat, dan is het voor jezelf opkomen. “Ja, ik heb er wat van gezegd. Ze boden hun excuses aan. Ik kan in december terugkomen. Daar heb ik wat aan.”

Die maandag belde opeens de huisarts. “Ze hebben een aantal vaccinaties achtergehouden voor mensen die de prik echt nodig hebben. Ze hadden een aantekening gemaakt, omdat ik er iets van heb gezegd. En ze zag dat ik ook al eerder had gebeld.” Opgelucht keken we elkaar aan. “Belachelijk dat het zo gaat, maar ga er maar snel heen.”

Drie dagen later liet de staatssecretaris van Volksgezondheid van zich horen. Onder andere mensen met een medische aandoening kregen voortaan voorrang bij de toekenning van een griepprik. Die oproep had wel eerder mogen komen. Hopelijk heeft het andere mensen nog geholpen.