default-header
HomeNieuwsE-sigaretten zijn echt niet gezond!

E-sigaretten zijn echt niet gezond!

woensdag 31 januari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland vraagt al jaren om onderzoek naar de uitwerking van e-sigaretten.

Hartpatiënten Nederland vraagt al jaren om onderzoek naar de uitwerking van e-sigaretten. Om precies te zijn sinds deze elektronische sigaretten werden geïntroduceerd. Men stelt ze als veilig voor. Wij geloofden daar niks van. En onze vrees is nu helaas bewaarheid. 
E-sigaretten verdampen een vloeistof waarin nicotine zit. Die damp adem je in, en dan ben je verslaafd aan de nicotine. Misschien was je dat al, en gebruik je daarom zo’n e-sigaret.
 
In dat geval loop je een verhoogde kans op long- en blaaskanker en hartziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van New York University. De publicatie verschijnt deze week online in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
NRC schreef er dinsdag over. De onderzoekers testten de e-sigaretten twaalf weken lang op muizen. Dat kun je vergelijken met tien jaar lang nu en dan eens aan zo’n e-sigaret hijsen. 
 
Het voordeel van een e-sigaret is dat je geen kankerverwekkende stoffen uit brandende tabak inademt. Nicotine is niet kankerverwekkend. Máár: een deel ervan wordt door ons lichaam omgezet in zogenoemde nitrosaminen. Die vormen wél kankerverwekkende stoffen. Anders gezegd: ook roken van een e-sigaret kan kanker veroorzaken. 
 

Geef een reactie