E-sigaret, hartziekten, kankerverwekkend,

E-sigaretten zijn echt niet gezond!

Hartpatiënten Nederland vraagt al jaren om onderzoek naar de uitwerking van e-sigaretten. Om precies te zijn sinds deze elektronische sigaretten werden geïntroduceerd. Men stelt ze als veilig voor. Wij geloofden daar niks van. En onze vrees is nu helaas bewaarheid. 
E-sigaretten verdampen een vloeistof waarin nicotine zit. Die damp adem je in, en dan ben je verslaafd aan de nicotine. Misschien was je dat al, en gebruik je daarom zo’n e-sigaret.
 
In dat geval loop je een verhoogde kans op long- en blaaskanker en hartziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van New York University. De publicatie verschijnt deze week online in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
NRC schreef er dinsdag over. De onderzoekers testten de e-sigaretten twaalf weken lang op muizen. Dat kun je vergelijken met tien jaar lang nu en dan eens aan zo’n e-sigaret hijsen. 
 
Het voordeel van een e-sigaret is dat je geen kankerverwekkende stoffen uit brandende tabak inademt. Nicotine is niet kankerverwekkend. Máár: een deel ervan wordt door ons lichaam omgezet in zogenoemde nitrosaminen. Die vormen wél kankerverwekkende stoffen. Anders gezegd: ook roken van een e-sigaret kan kanker veroorzaken. 
 

Reacties (2)

 • afbeelding van ruudvandenberg
  ruudvandenberg

  Dat E-dampers een vloeistof met nicotine bevatten is niet waar. De dampers bevatten helemaal geen vloeistof, die doe je er zelf in. Deze vloeistoffen kun je kopen met of zonder nicotine waarbij je zelf een gehalte van nicotine kunt kiezen, dus je maakt zelf uit of je nicotine wilt of niet.

  Deze dampers zijn een ideaal middel om te stoppen met roken. Omdat je de hoeveelheid nicotine kunt afbouwen terwijl je de schadelijke rookstoffen (inclusief de veslavende stoffen) niet meer inademt.

  Nicotine is op zichzelf geen verslavende stof.

  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze manier zeer goed werkt en raad dan ook mensen die willen stoppen met roken dit zeker aan.

  Groeten, Ruud vd Berg

  jan 31, 2018
 • afbeelding van May Hülle
  May Hülle ( )

  Deze testen zijn niet goed uitgevoerd op de muizen. De e sigaretten waren veel te hoog ingesteld en dan krijg je te hoge verbranding. Als je coil verbrand is smaakt het afschuwelijk en moet er een nieuwe in

  okt 24, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.